Eveniment aniversar şi editorial de excepţie în Eparhia arădeană

Vineri, 4 iunie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi-a sărbătorit ziua de naştere. Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Veche din Arad de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, ostenitori la Centrul eparhial și la cele două instituții de învățământ teologic.

În cadrul slujbei s-au înălțat rugăciuni de mulțumire către Milostivul Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra Arhipăstorului nostru.

La finalul acesteia, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a rostit un frumos cuvânt aniversar în care a evocat personalitatea și calitățile deosebite care-l caracterizează pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

Începând cu ora 11, în Sala festivă a Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad a avut loc lansarea volumului ,,Vestire de Praznic”, care cuprinde toate pastoralele Înaltpreasfințitului Părinte Timotei la Sfintele și marile sărbători ale Nașterii și Învierii Domnului, din anul 1984 până în acest an 2021 (un număr de 74 de pastorale). Volumul debutează cu prefața intitulată ,,Bucuriile Sărbătorilor și Binecuvântările Aniversării” semnată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. ,,Cartea Vestire de Praznic adună ca într-un buchet de sărbătoare majoritatea scrisorilor pastoralele de Crăciun şi de Paște pe care Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei le-a trimis clerului şi credincioşilor din Arhiepiscopia Aradului de-a lungul celor 37 de ani de păstorire. Sunt cuvinte alese, duhovniceşti, despre luminile sau înțelesurile Sărbătorilor Naşterii şi Învierii Domnului, reflecții teologice profunde, de mistagogie liturgică, dar şi cuvinte pastoral-misionare, de preocupare stăruitoare pentru responsabilitatea de a uni bucuria sărbătorii cu filantropia, știut fiind că din iubirea pentru Hristos, Cel născut în ieslea din Betleem, şi Cel răstignit şi înviat, trebuie să se nască în sufletele noastre iubirea milostivă pentru semenii noştri aflaţi în nevoie, în necazuri sau suferințe”, subliniază Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Volumul a apărut în cadrul Editurii Arhiepiscopiei Aradului, cu sprijinul financiar al Bibliotecii Județene ,,Alexandru D. Xenopol” din Arad.

Lansarea volumului a avut loc în sala festivă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad. Din prezidiu au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Dl. subprefect, Dr. Doru Sinaci şi Pr. Prof.Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.

Moderatorul acestui eveniment a fost Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, cel care a și coordonat acest volum. În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul a elogiat activitatea pastorală, administrativă şi teologică a Ierarhului arădean precum şi implicaţiile acestora în viaţa şi evoluţia eparhiei arădene. Domnul subprefect a amintit că Înaltpreasfinţia Sa face parte din şirul ierarhilor arădeni teologi şi cărturari, dar şi cu mari realizări de ordin administrativ.

Prezentarea lucrării a fost făcută de Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad. Preacucernicia sa a subliniat că volumul în sine ne vesteşte mesajul teologic şi spiritual al Praznicelor. Între Paşti şi Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei ne cheamă la masa teologiei Împărăţiei. Lucrarea este o mărturie în faţa istoriei despre dragostea şi slujirea Arhipăstorului arădean.

La eveniment au luat parte oficialitățile arădene, ostenitori de la Centrul Eparhial, conducerea celor două universități, profesori de la cele două instituții teologice, studenți și alte persoane.

Chiriarhul arădenilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, cu adâncă smerenie şi modestie, a mulţumit Părintelui ceresc pentru anii dăruiţi, cu tot ceea ce a realizat spre binele Bisericii străbune şi celor prezenţi pentru sentimentele şi bunele urări exprimate.

***

Ierarhul s-a născut în 4 iunie 1936 la Timișoara, primind la botez numele de Traian. A studiat la Liceul Diaconovici Loga din Timișoara, la Institutul Teologic Universitar din București (1953-1957).

A devenit doctor în teologie în anul 1972; a absolvit studii de specializare la Facultatea de Teologie Protestantă din Neuchâtel (1967), la Institutul Ecumenic de la Bossey (1967-1968) și la Facultatea de Teologie din Fribourg (1971-1972).

În perioada 1960-1961 a activat ca profesor la Seminarul Teologic din Caransebeș; a fost secretar eparhial la Arad (1961-1962) și Timișoara (1962-1968); Între 1968-1975 a fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului. În 1968 a fost hirotonit preot, iar în 1969 tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cu numele Timotei. A fost hirotesit arhimandrit în 1970.

În data de 15 decembrie 1975 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului, cu titlul Lugojanul, iar în data de 7 februarie 1976 a fost hirotonit arhiereu.

A fost ales Episcop al Aradului în 30 septembrie 1984 (înscăunat la 2 decembrie 1984). În anul 2009, în data de 28 noiembrie, a fost ridicat în demnitatea de Arhiepiscop.

Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang