Ziua Internațională Prieteniei: Către o cultură a păcii prin schimbări mici de atitudine

Organizația Națiunilor Unite a stabilit în 2011 ca în 30 iulie să fie sărbătorită Ziua Internațională a Prieteniei. Inițiativa a urmat unei propuneri UNESCO de definire a unei Culturi a Păcii printr-un set de valori, atitudini și comportamente care evită exercitarea violenței și previn conflictele.

Prietenia între oameni și popoare poate inspira eforturile de pace și construi punți între comunități. UNESCO își propunea în acest scop să implice tinerii în activități comunitare, creând viitori lideri care promovează respectul și înțelegerea între culturi.

Pentru a marca ziua, ONU încurajează guvernele, organizațiile internaționale și societatea civilă să desfășoare activități și inițiative care să contribuie la eforturile de promovare a dialogului, solidarității și reconcilierii.

Provocările lumii de azi se pot rezolva doar prin abordări care se adresează cauzelor problemelor în spiritul solidarității umane. Iar cea mai simplă formă de solidaritate la nivel personal este exercitarea prieteniei.

Ziua este marcată în unele țări cu schimburi de felicitări, cu întâlniri între prieteni și chiar cu insigne sau brățări cu mesaj dedicat prieteniei.

O legendă antică spune că Tiranul Siracuzei l-a condamnat la moarte, din motive politice, pe un grec pe nume Pythias. Condamnatul i-a cerut să-i acorde timp pentru a-și pune treburile în ordine, dar tiranul a refuzat. Atunci prietenul lui Pythias, Damon, s-a oferit să fie închis în locul lui și să primească pedeapsa cu moartea dacă prietenul lui nu se întoarce la timp. Au făcut astfel, dar Pythias s-a întors la timp ca să-și primească sentința. Impresionat, tiranul i-a eliberat pe amândoi. Legenda nu spune nici măcar dacă Damon avea aceleași convingeri politice. Poate că nu. Dar era un prieten adevărat.

Schimbările în comunitate încep la nivel personal. Tu când ai făcut ultima oară un mic sacrificiu pentru prietenul tău? Cel mai simplu ar fi să petreci puțin timp cu el sau ea – la telefon, sau chiar față către față.

Vezi și:

Foto credit: UNESCO

https://basilica.ro/ziua-internationala-prieteniei-catre-o-cultura-a-pacii-prin-schimbari-mici-de-atitudine/