Praznicul Schimbării la Față a Domnului, sărbătorit la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

În ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, 6 august 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a săvârșit Sfânta Liturghie, ca în fiecare an, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cu prilejul hramului Paraclisului de iarnă.

Cu acest prilej, chiriarhul arădean a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a făcut ,,Tâlcul minunii praznicului” (cf. II Petru 1; Mt. 17), este schimbarea, transformarea continuă în mai bine a vieții creștine, imitând pe cea a Mântuitorului și urmând învățătura Lui. Fiind creat după chipul lui Dumnezeu omul se străduiește spre dobândirea acestuia prin îmbunătățirea vieții spirituale în împletirea cu cele trupești în virtutea unității ființei. Prin minunea făcută Domnul descoperă slava Sa în Sfânta Treime, pe măsura puterii de înțelegere a ucenicilor Săi cei mai apropiați; strălucirea feței Sale fiind invocată în rugăciunile credincioșilor de a fi înșiși luminați. Cântarea bisericească însăși intonează: ,,ceata sfinților” și ,,drepții ca luminătorii strălucesc…”. În ilustrarea importanței sărbătorii se subliniază că binecuvântarea strugurilor prefigurează părtășia slavei Împărăției cerești, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe absolventul de teologie Tiberiu Brad, acesta urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Țela, Protopopiatul Lipova.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia sa a oficiat o slujbă de pomenire pentru vrednicul de amintire episcop al Aradului, Visarion Aştileanu, la 37 de ani de la trecerea la cele veşnice, în anul 1984, tocmai la acest mare praznic.

Episcopul Visarion este înmormântat în cripta episcopală de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, alături de alţi ierarhi arădeni.

La final, Părintele Iustin Popovici, în numele părintelui stareț, a vieţuitorilor mănăstirii, a soborului preoţilor slujitori şi credincioşilor veniţi să participe la Sfânta Liturghie, a mulţumit Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru acest popas de suflet la această străveche mănăstire.

Protos. Dr.  Nicolae Tang