Credincioșii din Parohia Șomoșcheș și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sf. Mare Mc. Dimitrie

Marți, 26 octombrie 2021, credincioșii din Parohia Șomoșcheș, Protopopiatul Ineu, și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Ziua de sărbătoare a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către preotul paroh Sebastian Buntean, dimpreună cu pr. Raul Bele, fiu al satului, de la Parohia Secaș, Protopopiatul Sebiș. La momentul rânduit domnul Cătălin-Iulian Drăgan, tot fiu al satului, profesor de Religie la Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad, a rostit o cateheză despre viața, martiriul și minunile săvârșite de Sf. Mare Mc. Dimitrie. De asemenea, în cuvântul rostit, a făcut o asociere între mirul izvorât din sfinte moaște și icoane și Sfântul și Marele Mir care se folosește la Taina Mirungerii, la sfințirea bisericilor, la sfințirea altarelor, a antimiselor, precum și pentru reprimirea la Ortodoxie a celor căzuți de la dreapta credință, exprimând diversitatea lucrărilor harului Duhului Sfânt în Biserică.

Bucuria sărbătorii a fost întregită, în după masa zilei, de întrunirea preoților din Centrul Pastoral Misionar Ineu. Cu acest prilej, un sobor de 10 preoți, sub protia Părintelui Adrian Zaha, protopop al Ineului, a săvârșit Slujba Aghiasmei Mici şi Taina Sfântului Maslu, în prezența numeroșilor credincioși  ce au participat la acest frumos eveniment din viața parohiei.La momentul cuvenit Părintele Protopop Adrian Zaha a rostit un bogat cuvânt de învăţătură despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, mare făcător de minuni şi ocrotitor al acestui sfânt locaş, despre semnificaţia şi importanţa hramului unei biserici. De asemenea, părintele protopop a apreciat activitatea Pr. Paroh Sebastian Buntean, care deși tânăr păstor de suflete, a desfășurat multe activități cu tinerii, s-a îngrijit de cei nevoiași și de înfrumusețarea sfintei biserici.

Părintele Paroh Sebastian Buntean a adus mulţumiri Pr. Protopop Adrian Zaha pentru frumoasele cuvinte, iar mai apoi fiecărui preot în parte, prezenţi la bucuria duhovnicească a credincioşilor săi, împlinind cuvintele Sfântului Apostol Pavel „daţi mulţumire pentru toate că aceasta este voia lui Iisus Hristos”, încheind cu îndemnul de a duce bucuria din această seară în casele lor.

Pe tot parcursul slujbelor s-au respectat normele sanitare în vigoare și s-au înălțat rugăciuni pentru însănătoșirea poporului greu încercat.

Protos. Iustin Popovici