Patriarhul cheamă la libertate responsabilă în pandemie: Darurile cele mai mari sunt sănătatea și mântuirea

„Fiecare trebuie să fie conștient, liber și responsabil când sănătatea sa se află în pericol, pentru că noi nu știm dacă suntem suficient de pregătiți să trecem dincolo.

De aceea, părinții din pustie mai cereau de la Dumnezeu o clipă în plus a vieții pentru a se pocăi”, a avertizat miercuri Patriarhul României, vorbind despre lucrarea tămăduitoare a sfinților cuvioși Dimitrie cel Nou și Ioan Iacob de la Neamț. Principalele daruri cerute de Biserică la rugăciunea de obște sunt sănătatea și mântuirea, a subliniat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh Daniel a evocat puterea tămăduitoare a celor doi sfinți, despre care a spus că au vindecat o mulțime de bolnavi de-a lungul timpului.

„De foarte multe primejdii a fost izbăvit orașul București de către Sfântul Dimitrie cel Nou. În 1814, în timpul Domnitorului Caragea, a fost o ciumă cumplită. O mulțime de oameni au murit, ca și în zilele noastre, cu epidemia aceasta care în mod neașteptat a cuprins lumea întreagă, devenind pandemie”, a spus Patriarhul României.

„Și oamenii au strigat cu rugăciuni fierbinți și cu post și cu multe lacrimi și au cerut ajutor Sfântului Dimitrie, care a făcut să înceteze ciuma după ce o mulțime de oameni au murit.”

Preafericirea Sa a menționat și ajutorul sfântului în epidemia de holeră din 1831.

„Deci să ne rugăm și noi Sfântului Dimitrie să înceteze această pandemie, care a devenit foarte agresivă și care a înmulțit suferința, lacrimile în toată țara și în toată lumea”, a spus părintele patriarh.

„De asemenea, Sf. Ioan Iacob de la Neamț a tămăduit o mulțime de bolnavi – nu numai români, ci și străini. De aceea, el a fost canonizat nu numai de Biserica Ortodoxă Română în 1992, ci, la 31 decembrie 2016, a fost proclamată canonizarea lui și de către Patriarhia Ierusalimului”, a mai menționat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Deci aici avem astăzi sfinți tămăduitori, de aceea noi am intitulat Cuvântul către pelerini zicând că cei doi prieteni ai lui Hristos, Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou și Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț (…) sunt prieteni ai lui Hristos, deci aducători de vindecare sufletească și trupească în vreme de boală”, a subliniat patriarhul.

„Îi rugăm să ne dăruiască multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu, pace și bucurie, pentru a spori în credință și în iubire creștină, în sfințenie și în fapte bune, amintindu-ne mereu că viața și sănătatea sunt daruri primite de la Dumnezeu, pe care noi trebuie să le cultivăm prin rugăciune, smerenie și multă grijă, respectând cu strictețe sfatul medicilor și măsurile sanitare hotărâte de autoritățile competente.”

Patriarhul României le-a cerut credincioșilor să respecte regulile de protecție sanitară. Dacă ne punem în pericol viața de aici, de pe pământ, riscăm să ne primejduim și mântuirea, a atras atenția Preafericirea Sa.

„La sfârșitul vieții sale, Sf. Antonie cel Mare, întemeietorul monahismului, a fost întrebat: Dacă ai trăi mai mult – avea peste o sută de ani – ce ai face cu prioritate? Și el spune: Aș învăța să mă pocăiesc mai mult. Deci timpul vieții noastre trebuie să fie timp de pocăință pentru păcate, timp de sfințire a vieții și să vedem că darurile cele mai mari din această viață sunt două: sănătatea și mântuirea.”

„De aceea, în slujbele noastre, când ne rugăm, ne rugăm mai întâi pentru sănătatea și mântuirea slujitorilor Bisericii și tuturor credincioșilor – pentru sănătatea și mântuirea credincioșilor, mântuirea însemnând unirea omului trecător și limitat cu Dumnezeu cel netrecător și nelimitat, Dumnezeu cel veșnic”, a explicat părintele patriarh.

Patriarhul Daniel a oficiat miercuri Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale. Slujba a avut loc la altarul de vară, cu respectarea distanțării sociale dintre credincioși.

La Sărbătoarea din acest an au fost scoase spre închinare moaștele Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț (Noul Hozevit), unul din sfinții ocrotitori ai românilor de pretutindeni în Anul pastorației românilor din afara granițelor. Pelerinajul se desfășoară cu respectarea regulilor sanitare și se încheie în seara zilei de joi.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu