Sfânta Cuvioasă Parascheva sărbătorită la Schitul de maici din Bodrogul Vechi

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, joi, 14 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica nouă a Schitului de maici ,,Cuvioasa Parascheva” din satul Bodrogu Vechi, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu prilejul unuia dintre hramuri.

La sfânta slujbă au participat obștea de maici, condusă de maica stareță Teodora Opriș și mulțime de credincioși veniți din toată vecinătatea, pentru a sărbători cu multă evlavie pe ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș de rugăciune.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul arădean a vorbit despre Cinstirea Sfintei Parascheva, mai ales în Biserica Ortodoxă Română, evidențiindu-se contribuția ei la îmbogățirea patrimoniului religios într-o vreme frământată de provocările diferitelor curente confesionale. Există și mărturia cărților vechi privind morala creștină, între care Floarea darurilor, adică a virtuților și faptelor grăitoare pentru o trăire de înaltă ținută. Viața sfintei pomenite dovedește acest fapt având în vedere mediul în care s-a format, pelegrinarea la cele mai însemnate centre bisericești și cultivarea frumuseților Ortodoxiei, pentru care învrednicindu-se de darurile minunatelor vindecări s-a bucurat de cinstirea înaintașilor noștri care au primit cu deosebită evlavie moaștele ei. Prin aceasta întrețin recunoștința, prin pomenirea peste veacuri, spre a constitui pildă de viață creștină pentru generații, spre slava lui Dumnezeu.

La finalul slujbei, în numele obștii monahale și a pelerinilor, Părintele Protos. Dr. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad și viețuitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru slujire, de asemenea, le-a mulțumit tuturor preoților împreună slujitori, precum și pelerinilor veniți să o cinstească pe Sfânta Parascheva, ocrotitoarea acestui așezământ monahal.

În Arhiepiscopia Aradului avem 24 de biserici cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva și un Veșmânt care a acoperit cinstitele ei Moaște, care se află aici, la Schitul de maici Bodrogul Vechi.

Pelerinii prezenți au avut posibilitatea să se închine la unul din veşmintele care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, donaţie a Mitropoliei Moldovei din vremea când era păstorită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca mitropolit, primit prin purtarea de grijă a Întâistătătorului Eparhiei noastre, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și așezat în această mănăstire la loc de cinste spre închinare.

Protos. Iustin Popovici