Itinerar pastoral-misionar al IPS Părinte Arhiepiscop Dr. TIMOTEI Seviciu, pe anul 2021

IANUARIE 2021

Vineri, 1 ianuarie – A participat la slujbele rânduite în Paraclisul reședinței arhiepiscopale din Arad.

Duminicile, 3, 10, 17 ianuarie – A participat la slujbele rânduite în Paraclisul reședinței arhiepiscopale din Arad.

Luni, Marți, 6-7 ianuarie – A participat la slujbele rânduite în Paraclisul reședinței arhiepiscopale din Arad.

Miercuri, 20 ianuarie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

Joi, 21 ianuarie – A prezidat ședința Sinaxei monahale a Arhiepiscopiei Aradului.

Vineri, 22 ianuarie – A prezidat ședința Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Aradului.

Sâmbătă, 23 ianuarie – A prezidat ședința Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Aradului.

Duminică, 24 ianuarie – A participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Nouă, predica fiind pusă sub titlul ,,Stăruirea în bine” (cf. I Tim. 1; Luca 18). La final a oficiat slujba de Te-Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională. A participat la festivitățile dedicate Unirii Principatelor Moldova și Țara Românească, săvârșind o slujbă de binecuvântare și ținând o alocuțiune adecvată.

Sâmbătă, 30 ianuarie – A săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Veche din Arad, predicând despre aspectele relevante din viața Sfinților Trei Ierarhi. La finalul Sfintei Liturghii a hirotesit întru Iconom Stavrofor pe Părintele Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean și întru Arhidiacon pe diaconul Călin-Dan Teuca, Directorul Seminarului Teologic din Arad. A săvârșit slujba parastasului pentru dascălii, ostenitorii și absolvenții școlilor teologice arădene, adormiți în Domnul.

Duminică, 31 ianuarie – A participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, predicând despre ,,Casa sufletului” (cf. I Tim. 4; Luca 19).

FEBRUARIE 2021 

Marți, 2 februarie – A participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală din Arad, predica fiind pusă sub titlul ,,Dreaptă tâlcuire – a cuvântului adevărului” (cf. Evr.7; Lc. 2).

Duminică, 7 februarie – A participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală, predica fiind pusă sub titlul ,,Darul lui Dumnezeu în lucrarea credinciosului” (cf. II Cor.6; Mt. 25). La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa, împreună cu soborul slujitor, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist (1915-2007) la 106 ani de la naşterea sa.

Luni, 8 februarie – Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a aniversat 45 de ani de la hirotonia întru Arhiereu.

Miercuri, 10 februarie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

Duminică, 14 februarie A participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală, predica fiind pusă sub titlul ,,Câmpul misiunii mântuitoare” (cf. II Cor.6; Mt. 15).

Duminică, 21 februarie – A participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală, rostind un cuvânt de învățătură. La finalul Sfintei Liturghii, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Părintele Arhim. Timotei Iftimie, nașul de călugărie al Înaltpreasfinției Sale și fost stareț al Mănăstirii Hodoș-Bodrog, la împlinirea în această zi a 30 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Miercuri, Joi 24-25 februarie – A participat la lucrările Adunării Naționale Bisericești și la ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică, 28 februarie – A participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală, predica fiind pusă sub titlul ,,Îndreptarea vieții” (cf. I Cor.6; Lc. 15).

MARTIE 2021

Marți, 2 martie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

Joi, 4 martie – A participat la slujba de sfințire a Cantinei sociale „Sfântul Ierarh Nicolae”, rostind un cuvânt de binecuvântare. La finalul slujbei a acordat un interviu la Trinitas TV, legat de acest eveniment. A participat la investirea noului Prefect al Aradului, rostind un cuvânt adecvat. Ceremonia a avut loc în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ.

Duminică, 7 martie – A slujit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Arad, predica fiind pusă sub titlul ,,Judecata și înțelesurile ei” (cf. Mt.8; I Cor. 8-9). În cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit hirotonia întru diacon a absolventului de teologie Ciprian Toduț, acesta urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Bodrogul Nou, Protopopiatul Arad.

Miercuri, 10 martie – A participat la ședința Consiliului Profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.

Vineri, 12 martie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

Duminică, 14 martie – A slujit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Arad, rostind un cuvânt de învățătură pentru începutul postului. În cadrul slujbei, Chiriarhul arădean a săvârșit hirotonia întru preot a diaconului Ciprian Toduț, pe seama Parohiei Bodrogul Nou, Protopopiatul Arad. La finalul slujbei, noul preot a fost hirotesit întru duhovnic.

Luni, 15 martie – A slujit Canonul cel Mare la Catedrala arhiepiscopală.

Marți, 16 martie – A slujit Canonul cel Mare la Catedrala arhiepiscopală.

Miercuri, 17 martie – A slujit Canonul cel Mare la Catedrala arhiepiscopală.

Joi, 18 martie – A slujit Canonul cel Mare la Catedrala arhiepiscopală.

Vineri, 19 martie – A slujit Pavecernița Mică și Acatistul Maicii Domnului „Pantanassa” în Catedrala Arhiepiscopală. La finalul slujbei, Chiriarhul a rostit o rugăciune de sfințire a mai multor iconițe cu icoana Maica Domnului „Pantanassa”, după care au fost stropite cu apă sfințită, apoi părintele eclesiarh al Catedralei Simion Mladin le-a împărțit credincioșilor.

Duminică, 21 martie – A slujit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală, predicând despre „Atotprezența divină”(cf.Evr.11, Ioan 1).

Joi, 25 martie –  A participat la Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală, rostind un cuvânt de învățătură în care a evidențiat semnificațiile pericopelor evanghelice citite la acest praznic (Evr. 2; Lc. 1)

Duminică, 28 martie – A participat la Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală, predicând despre „Lumina lui Hristos”(cf.Evr.1 și 2, Marcu 2).

APRILIE 2021

Joi, 1 aprilie – A participat la o ședință împreună cu IPS. Ioan, Mitropolitul Banatului.

Vineri, 2 aprilie – A făcut o vizită de lucru în Parohia Arad-Șega II.

Duminică, 4 aprilie –  A oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul ,,Sfântul Apostol Andrei” – paraclis arhiepiscopal, din incinta Clinicii Laser System din Localitatea Vladimirescu, Județul Arad. După slujba de târnosire, Chiriarhul arădean, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, predica fiind pusă sub titlul ,,Luarea crucii” (cf. Evrei, 4-5; Marcu, 8). La finalul Sfintei Liturghii, Preotul Bogdan-Ioan Tod, a fost distins cu rangul de iconom stavrofor.

Miercuri, 7 aprilie – A făcut o vizită de lucru în Parohiile Aradul Nou și Subcetate.

Duminică, 11 aprilie – A participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală, predica fiind pusă sub titlul ,,Rugăciune și post” (cf. Evrei, 6; Marcu, 9).

Miercuri, 14 aprilie – A săvârșit slujba Deniei Canonului cel Mare în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad. În cuvântul de învîțătură Chiiarhul a vorbit celor prezenți despre faptul că această alcătuire a Sfântului Andrei Criteanul este un îndemn la pocăință prin exemple concrete din istoria Vechiului și a Noului Testament.

Joi, 15 aprilie – A participat la ceremonia de repatriere a militarilor arădeni din cadrul Batalionului de Protecție a Forței „Golden Lions” care s-au întors acasă din Afganistan. Chiriarhul arădean a oficiat serviciul religios și a rostit un cuvânt de felicitare.

Vineri, 16 aprilie – A oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri în Cat1edrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, rostind un cuvânt de învăţătură în care a arătat originea acestei sărbători precum și învățătura mariologică și hristologică întâlnită în cuprinsul Acatistului.

Duminică, 18 aprilie – A participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală, predica fiind pusă sub titlul ,,Îndreptarea cugetului” (cf. Evrei, 9; Marcu, 10).

Luni, 19 Aprilie – La invitația Agenției de Știri Basilica a acordat un interviu sub genericul „De 45 de ani în Sfântul Sinod: cum vede Biserica azi cel mai vârstnic ierarh român”.

Vineri, 23 aprilie – A participat la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, predicând despre ,,Particularitățile calendaristice” (cf. F.A. 12; Ioan, 15-16).

Duminică, 25 aprilie –A oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, predica fiind pusă sub titlul ,,Învierea cea de obște” (cf. Filipeni, 4; Ioan, 12). La finalul slujbei a sfințit ramurile de salcie care au fost împărțite credincioșilor prezenți la sfânta slujbă.

Luni, 26 aprilieMiercuri, 28 aprilie – A săvârșit slujba Deniei Canonului cel Mare în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad.

Joi, 29 aprilie – A săvârșit slujba Deniei celor 12 Evanghelii în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad.

Vineri, 30 aprilie – A săvârșit slujba Deniei Prohodului Domnului în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad.

MAI 2021

Sâmbătă, 1 mai – A dat un interviu „mesajul pascal” la TV-Arad, Radio Timișoara și Trinitas. A primit la Catedrala arhiepiscopală Sfânta Lumină de la Mormântul Mântuitorului, spre împărțire preoților din întregul județ. A săvârşit slujba Învierii Domnului și Sfânta Liturghie, rostind un cuvânt de învăţătură tuturor credincioșilor arădeni.

Duminică, 2 mai – A oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Arhiepiscopală. Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a vorbit credincioșilor prezenți despre Pastorala cu titlul ,,Slava Sfintei Învieri”, transmisă credincioșilor arădeni cu ocazia Sfintelor Paști a anului 2021.

Luni, 3 mai – A săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Veche din Arad., predica fiind pusă sub titlul ,,Misiune continuă” (cf. Fp. Ap. 1; Ioan 1).

Marți, 4 mai – A săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală, rostind un cuvânt de învățătură.

Vineri, 7 mai – A săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală, rostind un cuvânt de învățătură.

Duminică, 9 mai – A participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala arhiepiscopală, predica fiind pusă sub titlul ,,Însemnătatea virtuților” (cf. Ioan 20, 19-31 şi F. A. 5,12-30). Tot în această zi, Chiriarhul arădean a participat la manifestări militare, religioase și culturale organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României şi Zilei Europei,  oficiind o slujbă de pomenire pentru toți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și locurile, rostind un cuvânt adecvat.

Luni, 10 mai – A participat la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naţionale a Regalităţii, când a fost deschis pentru public Domeniul Regal de la Săvârşin. În după-amiaza zilei a vizitat patru parohii din protopopiatul Lipova.Primul popas duhovnicesc a fost în Parohia Săvârșin, unde preot paroh este părintele Călin Mădăluță. Aici s-a închinat în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și a vizitat noua capelă mortuară și casa parohială. Următoarea vizită a fost în Parohia Dorgoș, unde preot paroh este Grațian Ciuciuc. Aici a vizitat Centrul social ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”, biserica cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” și casa parohială. După aceasta s-a închinat în biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Ususău, unde preot paroh este Victor Bocancios și a apreciat în mod deosebit noua pictură a bisericii, recent finalizată. Ultima vizită a fost în Parohia Lipova, unde a fost întâmpinat de preotul paroh Raul Moț și preotul slujitor Alexandru Neicu.

Duminică, 16 mai – A săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohiei Covăsânț cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh”, rostind predica despre ,,Sârguința mironosițelor” (cf. Fp. Ap. 6; Marcu 15-16). Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a sfințit noul iconostas, Sfântul Chivot și tronul arhieresc, recent restaurate. La finalul Sfintei Liturghii, a oferit părintelui paroh Murgu Marius-Claudiu, distincția de iconom-stavrofor. În după-amiaza zilei a săvârșit slujba Vecerniei în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Galșa, rostind un cuvânt de învățătură  despre ,,Sfântul și Marele Mir, Taină a Bisericii”. După Vecernie a binecuvântat casa-muzeu așezată în curtea bisericii parohiale.

Luni, 17 mai – A prezidat Examenul de certificare a competențelor profesionale pentru elevii clasei a XII-a de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad. Tot în această zi, a participat la deschiderea oficială a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice ,,Administrație Românească Arădeană”, ediția a XII-a, care a avut loc în Sala „Regele Ferdinand”, rostind o alocuțiune.

Miercuri, 19 mai – A prezidat şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

Joi, 21 mai – A participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica cu hramul ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Parohia Zădăreni, predica fiind pusă sub titlul ,,Personalități providențiale” (Fp. Ap. 26; Ioan 10). După Sfânta Liturghie, a binecuvântat lucrările de renovare efectuate la lăcașul de cult și prinoasele aduse cu prilejul prăznuirii hramului.

Duminică, 23 mai – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Arad-Micălaca Veche II cu hramul ,,Sfinții împărați Constantin și Elena”, predica fiind pusă sub titlul ,,Faptele milei creștine” (cf. Fp. Ap. 9; Ioan 5). La finalul Sfintei Liturghii, a săvârșit slujba parastasului pentru Părintele Iacob Bupte, fost vicar eparhial și ctitorul acestei biserici parohiale, la împlinirea a trei ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Miercuri, 26 mai – A prezidat şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial.

Joi, 27 mai – A participat la Zilele Academice Arădene, ediția a 31-a, Chiriarhul arădean a sfințințit bustul Corifeului Marii Uniri, Vasile Goldiș  și a Rectorului  Prof.dr. Aurel Ardelean – Fondator al Un iversității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Duminică, 30 mai – A participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala arhiepiscopală, predica fiind pusă sub titlul ,,Fântâna samarinencei” (cf. Ioan 4, F. A. 11).

IUNIE 2021

Miercuri, 2  iunie – A participat la festivitatea de absolvire a elevilor promoției 2021 a Seminarului Teologic Ortodox din Arad, rostind un cuvânt de încurajare. La final a vizitat șantierul de pictură al Paraclisului Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad.

Joi, 3 iunie – A participat la festivitatea de absolvire a studenților promoției 2021 a Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, rostind un cuvânt de binecuvântare și felicitare.

Vineri, 4 iunie – Chiriarhul arădean a sărbătorit cea de-a 85-a aniversare a zilei de naștere. A participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Veche din Arad. La finalul acesteia, a avut loc lansarea volumului ,,Vestire de Praznic”, care cuprinde toate pastoralele Înaltpreasfințitului Părinte Timotei la Sfintele și marile sărbători ale Nașterii și Învierii Domnului, din anul 1984 până în acest an 2021 (un număr de 72 de pastorale). Volumul debutează cu prefața intitulată ,,Bucuriile Sărbătorilor și Binecuvântările Aniversării” semnată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică, 6 iunie – A săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, predica având ca temă  ,,Vedere sufletească”, (Fp. Ap. 16; Ioan 9).

Luni, 7 iunie – A participat la Conferința preoțească în Protopopiatul Arad, conferință găzduită la Centrul misionar-pastoral al Parohiei Arad-Grădiște I, pus la dispoziție prin bunăvoința părintelui paroh Mihai-Octavian Blaj.

Joi, 10 iunie – A săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, predica având ca temă  ,,Înțelegere edificatoare”, (Fp. Ap. 1; Luca 24). La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul arădean, a săvârşit slujba de pomenire a eroilor neamului românesc. După aceasta, a participat la manifestările organizate de Prefectura Județului Arad pentru cinstirea Eroilor, în municipiu și la monumentul de la Păuliș, rostind alocuțiuni adecvate momentului.

Sâmbătă 12 iunie – A  oficiat slujba Sfintei Cununii în biserica „Sf.M. Mucenic Dimitrie” pentru o familie de tineri din Parohia Vladimirescu I.

Duminică, 13 iunie – A slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, predica având ca temă  ,,Lucrătorii viei”, (Fp. Ap. 20; Ioan 17).

Joi, 17 iunie –  A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

Duminică, 20 iunie – de Praznicul Rusaliilor a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, predica având ca temă  ,,Sorocul făgăduinței”, (Fp. Ap. 2; Ioan 7 și 8). După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni şi au fost binecuvântate frunzele de tei care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos.În seara zilei, a săvârșit slujba Acatistului Sfântului Duh în Catedrala Arhiepiscopală și a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit sensul adânc al rugăciunilor ce se rostesc în cadrul Vecerniei Rusaliilor.

Luni, 21 iunie – de Praznicul Sfintei Treimi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, cuvântul de învățătură fiind pus sub lumina hramului catedralei ce poartă pe frontispiciu icoana Sfintei Treimi. În cadrul Sfintei Liturghii a hirotonit întru preot pe diaconul Valentin Viliga pentru Parohia Ilteu, Protopopiatul Lipova. În după amiaza zilei a slujit Vecernia și Acatistul Sfântului Luca al Crimeei la Paraclisul „Izvorul Tămăduirii” de la Spitalul Municipal din Ineu.

Marți, 22 iunie – A făcut o vizită de lucru la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

Joi, 24 iunie – A slujit Sfânta Liturghie în Catedrala istorică cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul”, predica având ca titlu ,,Glasul cuvântului” (cf. Luca 1; Romani 13). La finalul Sfinte Liturghii, a binecuvântat prinoasele aduse în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, apoi a săvârșit îndătinatul Parastas pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii Catedralei Vechi.

Sâmbătă 26 iunie – A  oficiat slujba de binecuvântare a Drapelului național, de ziua acestuia, ținând o alocuțiune la Catedrală. La sfârşitul ceremoniei religioase drapelul a fost înmânat comandatului gărzii portdrapel care l-a dus la locul de arborare, fiind înălțat pe catarg în acordurile imnului național

Marți, 29 iunie – A slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Sâmpetru German, Protopopiatul Arad, care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Predica a fost pusă sub titlu ,,Istorie bisericească în calendarul creștin” (cf. II Cor. 11, 12; Mt. 16). După Sfânta Liturghie, a săvârşit slujba de hram cu înconjurarea bisericii, apoi s-a sfințit colacul, un vechi ritual al locului, fiind de față și nașii care s-au ocupat cu buna organizare a sărbătoririi hramului din anul acesta. Cu ocaziea aceastei vizite, Chiriarhul arădean a poposit și la biserica din Parohia Secusigiu, unde a fost întâmpinat de preotul paroh Horia Ștefan. Aici, Chiriarhul arădean, le-a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre propovăduirea apostolică, exemplificarea acesteia în viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Miercuri, 30 iunie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial și a Consiliului eparhial.

IULIE 2021

Joi 01 iulie – A prezidat examenul de licență la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Ilarion V. Felea”, din cadrul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad. Examenul s-a încheiat cu depunerea jurământului, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Vineri, 02 iulie – A primit în vizită pe Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. A participat la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Mănăstirii Arad-Gai, rostind un cuvânt de învățătură despre Sărbătorile Maicii Domnului, cu referire la Veșmântul Maicii Domnului care îmbracă duhovnicește pe toți cei ce alcătuiesc Biserica și o cinstesc pe Fecioara Maria.

Sâmbătă, 03 iulie – A  slujit Slujba Vecerniei cu Litie de hram la Schitul Tămand, predica fiind pusă sub titlu „Veșmântul sfințeniei”.

Duminică, 04 iulie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul monahal din staţiunea Moneasa, Protopopiatul Sebiş, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaș, predica fiind pusă sub titlul „Următori ai Apostolilor” (cf. Rom.2; 2 Cor.5,6 și 10; Mt. 4,5,10).

Joi, 08 iulie – a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala istorică, hirotonind întru diacon pe tânărul teolog Bogdan Noghiu pe seama Paraclisului eparhial „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Duminică, 11 iulie – A binecuvântat lucrările efectuate la biserica și casa parohială de la Parohia Arăneag, Protopopiatul Ineu, după care a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, predica fiind pusă sub titlu ,,Îngrijire împotriva îngrijorării” (cf. Rom. 5; Mt. 6). La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul arădean a înmânat părintelui paroh Alin Pingică un Hrisov de apreciere pentru toate realizările frumoase din parohie. A vizitat Parohia Drauț, răspunzând invitației părintelui paroh Tudor Robert, unde a apreciat în mod deosebit lucrările de renovare care se desfășoară la casa parohială și a dat îndrumările cuvenite. În după amiaza zilei, Chiriarhul arădean, a binecuvântat lucrările efectuate la biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” din Filia Hodiș, Parohia Iercoșeni, Protopopiatul Ineu. A oficiat slujba Vecerniei și a sfințit  Monumentul eroilor neamului și ai satului Hodiș căzuți în cele Două Războaie Mondiale, după care în biserica satului a fost sfințit iconostasul și celelalte lucrări efectuate până în prezent. La finalul slujbei Pc. Părinte paroh Iulian-Valerian Voicu, a fost hirotesit întru sachelar, ca răsplată a ostenelilor depuse în cei 7 ani, de când păstorește această parohie.

Duminică, 18 iulie – A binecuvântat lucrările efectuate la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Parohia Ostrov, Protopopiatul Lipova. După slujba de sfințire a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească predica având ca titlu ,,Stâncă pe marea vieții” (cf. Rom. 6; Mt. 8). La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul arădean a oferit părintelui paroh Fabius Trif pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte distincția de iconom. În după amiaza zilei, Chiriarhul arădean, a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială de la Parohia Dorgoș, Protopopiatul Lipova. A oficiat slujba Vecerniei, cuvântul de învățătură fiind pus sub titlul „Apropiere semnificativă” (cf. Rom. 6; Mt. 8). La finalul slujbei Pc. Părinte paroh Grațian Gheorghe Ciuciuc, a fost hirotesit întru sachelar, ca răsplată a ostenelilor depuse în această parohie.

Marți-Joi, 20-22 iulie – A participat la Ședința de lucru a Sfântului Sinod care a avut loc la Palatul Patriarhal.

Duminică, 25 iulie – A săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Parohia Arad-Gădiște II, Protopopiatul Arad, predica fiind pusă sub titlul „Îndepărtarea răului” (cf. Rom.10;  Mt. 8).

Joi, 29 iulie – A participat la manifestările religioase şi militare organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Imnului Naţional al României, la Arad, săvârșind slujba rânduită pentru Ziua Imnului Naţional, și rostind un cuvânt festiv.

AUGUST 2021

Duminică, 01 august – A săvârșit slujba de sfințire a clopotului din cimitirul satului, precum și  sfințirea monumentului eroilor din localitate, apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Ortodoxă Română Prunișor, Protopopiatul Sebiș, predica având ca titlu „Lucrarea harului dumnezeiesc” (cf. Rom.12, Mt. 9).

Vineri, 06 august – A săvârşit  Sfinta Liturghie, la Mănăstirii Hodoş-Bodrog, predica având titlul ,,Tâlcul minunii praznicului”(cf. II Petru 1, Mt.17). În cadrul slujbei, a hirotonit întru diacon pe absolventul de teologie Tiberiu Brad, acesta urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Țela, Protopopiatul Lipova. După săvârşirea Sfintei Liturghii, Chiriarhul arădean a oficiat o slujbă de pomenire pentru vrednicul de amintire episcop al Aradului, Visarion Aştileanu, la 37 de ani de la trecerea la cele veşnice, în anul 1984, tocmai la acest mare praznic.

Duminică, 08 august – A săvârșit Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din incinta Penitenciarului din Arad, predica fiind pusă sub titlul ,,Milostivire și miluire” (cf. Rom. 15; Mt. 9).

Joi, 12 august – A participat la slujba Vecerniei cu Litie cu ocazia prăznuirii aducerii moaștelor Sf. Maxim, ocrotitorul Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, rostind un cuvânt de învățătură.

Vineri, 13 august – A săvârșit Sfânta Liturghie de hram la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, rostind un cuvânt de învățătură despre viața și teologia Sfântului Maxim Mărturisitorul.

Sâmbătă, 14 august – A săvârșit slujba Vecerniei cu Litie la Mănăstirea Arad-Gai din Arad, rostind un cuvânt de învățătură despre „Icoana Maicii Domnului”.

Duminică, 15 august – A slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, predicând despre ,,Masă a Pâinii Vieții”, (cf. I Cor. 1; Filip. 2; Matei 14; Lc. 10-11). În cadrul slujbei, diaconul Tiberiu Brad a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Țela, Protopopiatul Lipova. În după amiaza zilei, Chiriarhul arădean, a săvârșit slujba Vecerniei și a binecuvântat noul Centru de tineret ,,Bucurie în Ortodoxie” al Parohiei Firiteaz. Cuvântul de învățătură, a fost pus sub titlul ,,Chip al jertfirii”. Tot în această zi, a vizitat bisericile din Parohiile Cruceni și Fiscut, care desfășoară lucrări de renovare.

Miercuri, 18 august – A participat la lucrările Conferinței naționale „Istoria unei primării. Primăria orașului Arad, între trecut și viitor”,  în sala Ferdinand a Primăriei municipiului Arad, eveniment cultural organizat de Instituțiile de cultură ale urbei, în cadrul „Zilelor Aradului”. Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru acest eveniment, evocând bunele raporturi de colaborare între Arhiepiscopia Aradului și instituțiile locale, atât în plan administrativ, cât și cultural.

Vineri, 20 august – A participat la Ședința festivă a Consiliului Local Municipal Arad, la Sala Palatului Cultural.

Duminică, 22 august – A slujit Sfânta Liturghie la Parohia Arad-Grădiște I, predica fiind pusă sub titlul ,,Marea Vieții”, (cf. Matei 14). În după-amiaza zilei a participat la Adunarea Oastei Domnului care a avut loc în curtea bisericii Parohia Arad-Grădiște I.

Sâmbătă, 28 august – A săvârșit slujba de sfințire a icoanelor din mozaic din pridvorul bisericii cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Parohia Arad-Bujac, apoi Sfânta Liturghie arhierească în cadrul căreia a hirotonit pe arhidiaconul Mircea Proteasa întru preot pe seama Parohiei Arad-Bujac, Protopopiatul Arad. Noul hirotonit întru preot a fost hirotesit la finalul slujbei întru duhovnic și iconom stavrofor.

Duminică, 29 august – A participat la Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Arad.

SEPTEMBRIE 2021

Miercuri, 1 septembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Arad-Gai, rostind un cuvânt de învățătură. La finalul acesteia, Chiriarhul arădean a săvârșit Slujba de Tedeum la începutul anului bisericesc și a rostit rugăciunea de început de an. A săvârșit o rugăciune de binecuvântare la locul unde va fi noua clădire a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Joi, 2 septembrie – A dat un interviu la Radio Trinitas legat de începutul Anului școlar 2021-2022.

Sâmbătă, 4 septembrie – A participat la Gala Administrației Arădene, rostind un cuvânt adecvat.

Duminică, 5 septembrie – A târnosit biserica Parohiei Berechiu, săvârșind Sfânta Liturghie, predica fiind pusă sub titlul ,,Drept și datorie creștină” (cf. I Cor. 9, Matei 18). În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit hirotesia  preotului paroh Andrei Petrișor Slăv, întru iconom stavrofor, ca recunoaștere a meritelor sale pentru lucrările de înfrumusețare și refacere a bisericii.

Marți, 7 septembrie – A săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în altarul de vară din curtea Mănăstirii Hodoș-Bodrog, rostind un cuvânt de învățătură. A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

Miercuri, 8 septembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea Mănăstirii Gai, predica fiind pusă sub titlul „Maica luminii”(Filip 2, Luca 10).

Joi, 9 septembrie – A dat un interviu la  Trinitas TV legat de personalitatea Episcopului Emilian Birdaș (1921-1996).

Sâmbătă, 11 septembrie – A săvârșit slujba Sfântului Botez pentru fiica teologului Andrei Melniczky, la Parohia Arad-Grădiște I.

Duminică, 12 septembrie – A slujit Sfânta Liturghie arhierească de hram la Parohia Vladimirescu II, Protopopiatul Arad, predica fiind pusă sub titlul „Prefigurări ale Sfintei Cruci” (cf. Gal.6; Ioan 3). La finalul Sfintei Liturghii, s-a săvârșit un Te Deum de mulțumire pentru toate binefacerile aduse de Dumnezeu enoriașilor și Părintelui Paroh, la care s-a adăugat câteva cereri din Te Deum-ul pentru începerea noului an școlar. După slujbă, Chiriarhul arădean a vizitat șantierul de lucrări a noii biserici, unde i s-au prezentat stadiul lucrărilor și etapele de construcție care vor mai fi inteprinse în scopul finalizării acestora.

Luni, 13 septembrie – A participat la deschiderea Anului Școlar 2021-2022 de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, rostind un cuvânt de binecuvântare pentru elevii seminariști și profesorii Seminarului. A participat la întâlnirea după 22 de ani a promoției 1999 a Școlii de cântăreți bisericești din Arad, rostind un cuvânt de binecuvântare.

Marți, 14 septembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Feredeu,  predica find pusă sub titlul,,Învățătura praznicului” (cf. I Cor. 1; Ioan 19). În seara zilei a săvârșit slujba Vecerniei și Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, la Parohia Pâncota, Protopopiatul Lipova, rostind un cuvânt de învățătură adecvat. După săvârșirea vecerniei și a acatistului, a sfințit o troiță (monument) dedicat pompierilor, care se află la intersecția din fața garnizoanei.

Miercuri, 15 septembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie arhierească de hram la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde se află racla cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului.

Sâmbătă, 18 septembrie – A participat la ceremoniile de evocare și comemorare a eroilor detașamentului Păuliș, la împlinirea a 77 de ani de la eroicele lupte din septembrie 1944, săvârșind slujba parastasului în memoria eroilor, și rostind un cuvânt de comemorare.

Duminică, 19 septembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Arad-Centru, predica fiind pusă sub titlul  ,,Chemarea mântuitoare” (cf. Gal. 2; Marcu 8). La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul arădean a săvârșit Slujba Parastasului pentru Părintele Ilarion V. Felea, slujitor al Catedralei Vechi din Arad, la împlinirea a 60 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Luni, 20 septembrie – A participat la simpozionul național studențesc-masteral desfășurat sub genericul „Provocările Bisericii în mediul online. Tipologii pastorale și și atitudini misionare” organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, rostind un cuvânt de binecuvântare.

Marți, 21 septembrie – A participat la simpozionul internațional la Școala doctorală de teologie desfășurat sub genericul „Societatea sub asediu. Semnificațiile credinței Bisericii în era pandemiei” organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, rostind un cuvânt de binecuvântare.Tot în această zi a fost prezent la Castelul Săvârșin unde a săvârșit o slujbă de binecuvântare cu ocazia sărbătoririi Nunții de Argint a Majestății Sale Margareta și a Principelui Radu. Cu acest prilej s-a pus piatra de temelie și s-a sfințit o cruce pe colina de lângă heleșteul din Parcul Regal Săvârșin, locul unde se va zidi un paraclis de familie.

Miercuri, 22 septembrie – A participat la lansarea cărții „Pediatrie în pandemie” scrisă de Doamna Doctor pediatru Simona Dumitru, care a avut loc în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, rostind un cuvânt de apreciere.

Sâmbătă, 25 septembrie – A participat la ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan întrunit la Reședința mitropolitană din Timișoara.

Duminică, 26 septembrie  – A săvârșit Sfânta  Liturghie în biserica Parohiei Arad-Bujac, predica fiind pusă sub titlul „Din tălmăcirea adâncului pescuirii minunate”(cf. II Cor. 9; Lc. 5). După otpustul Sfintei Liturghii a săvârșit slujba de parastas întru pomenirea preotului martir Ilarion V. Felea, întemeietorul parohiei Arad- Bujac, de la a cărui  moarte martirică s-au împlinit, la 18 septembrie 2021,  60 de ani, evocând amintirea și personalitatea Părintelui Ilarion V. Felea.

Marți, 28 septembrie – A săvârșit slujba de Tedeum, la Catedrala Veche, cu ocazia revederii absolvenților promoției 2001 a Seminarului Teologic Ortodox din Arad, rostind un cuvânt de felicitare pentru toți absolvenții.

Joi, 30 septembrie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

OCTOMBRIE 2021

Joi, 1 octombrie – A slujit Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Arad-Gai, la hramul bisericii noi închinat „Acoperământului Maicii Domnului”, vorbind credincioșilor despre ,,Ajutorul Maicii Domnului”. A participat la festivitatea de deschidere a anului academic 2021-2022 la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, rostind un cuvânt aniversar.

Duminică, 3 octombrie – A săvârșit slujba de sfințire a picturii bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Parohia Arad-Micălaca Veche I, Protopopiatul Arad. A oficiat Sfânta Liturghie arhierească, predica fiind pusă sub titlul ,,iubirea creștină” (cf. 2  Cor. 11-12; Lc. 6). Chiriarhul arădean l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Paul Orădan.

Marți, 5 octombrie – A prezidat ședința sesiunii de toamnă a conferinței preoțești cu preoții din Protopopiatul Aradului, găzduită la Mănăstirea Hodoș-Bodrog.

Joi, 7 octombrie – A prezidat ședința sesiunii de toamnă a examenului de Capacitate preoțească pentru absolvenții de facultate și master în teologie, fii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Aradului.

Duminică, 10 octombrie – A slujit Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală din Arad, predica fiind pusă sub titlul „Deșteptare sufletească” (cf. Gal. 1; Lc.7).

Luni-Marți, 11-12 octombrie – A participat la a VIII-a ediție a Colocviului Național de Teologie Dogmatică Ortodoxă care a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, rostind un cuvânt festiv.

Joi, 14 octombrie – A slujit Sfânta Liturghie arhierească de hram la Schitul de maici „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Bodrogul Vechi, Protopopiatul Arad, predica fiind pusă sub titlul „Cinstirea Sfintei Parascheva”.

Duminică, 17 octombrie –  A participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopală din Arad, predica fiind pusă sub titlul „Ascultarea cuvântului dumnezeiesc” (cf. Gal. 2; Lc.8).

Miercuri, 20 octombrie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

Duminică, 24 octombrie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Arad, predica fiind pusă sub titlul „O faptă a milosteniei trupești” (cf. Efes. 2; Lc.8). În cadrul slujbei, Chiriarhul arădean a săvârșit hirotonia întru diacon a tânărului Mădălin-Flavius Dărăștean, acesta urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Tălagiu, Protopopiatul Sebiș.

Marți, 26 octombrie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrala veche din Arad, predica fiind pusă sub titlul „Un bun ostaș al lui Hristos”. În cadrul sfintei slujbe, Chiriarhul arădean a hirotonit întru diacon pe tânărul Mădălin-Florentin Rău, acesta urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Revetiș, Protopopiatul Sebiș și pe diaconul Mădălin-Flavius Dărăștean, întru preot, pe seama Parohiei Tălagiu.

Miercuri, 27 octombrie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Arad, predicând despre viața Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov. În cadrul sfintei slujbe, Chiriarhul arădean a hirotonit întru diacon pe tânărul Adin-Dorin Păiușan și pe diaconul Mădălin-Florentin Rău, întru preot, pe seama Parohiei Revetiș, Protopopiatul Sebiș.

Duminică, 31 octombrie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Arad. În cadrul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei l-a hirotonit întru preot pe diaconul Bogdan Haida, pe seama Parohiei Corbești, Protopopiatul Lipova. La finalul sfintei slujbe, Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt părintesc în care a vorbit despre misiunea preoțească în zilele noastre și l-a felicitat pe noul hirotonit.

NOIEMBRIE 2021

Marți, 2 noiembrie – A participat la simpozionul internațional și interdisciplinar online, cu titlul „Fenomenul morții în era biotehnologiilor”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, rostind un cuvânt adecvat.

Duminică, 7 noiembrie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, predicând despre ,,Simțământul milei” (cf. Gal. 6; Luca 16).

Luni, 8 noiembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, predicând despre ,,Rostiri îngerești” (Evr. 2; Luca 10). La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul arădean a hirotesit duhovnici pe 4 noi tineri preoți pentru parohiile arădene: Pr. Mădălin-Flavius Dărășteaan (Parohia Tălagiu); Pr. Adin-Dorin Păiușan (Parohia Monoroștia); Pr. Mădălin-Florentin Rău (Parohia Revetiș) și Pr. Bogdan Haida (Parohia Corbești).

Vineri, 12 noiembrie – A săvârșit slujba de sfințire a tricolorului românesc care va fi arborat pe clădirea Palatului Comitatului. A săvârșit slujba Vecerniei de hram cu Litie, la Catedrală, cu un cuvânt de învățătura despre ,,Aducerea moaștelor sfinților la locuri de aleasă cinstire”.  A dat un interviu pentru Radio Trinitas pe tema „Sfântul Ioan Gură de Aur la Catedrala Nouă”.

Sâmbătă, 13 noiembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, predicând despre „Moștenirea hrisostomică”.

Duminică, 14 noiembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, predicând despre ,,Lumina faptelor bune” (cf. Efes. 5; Luca 12).

Duminică, 21 noiembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, predicând despre ,,Împlinirea făgăduinței”, (cf. Evr. 9; Luca 10-11). A participat la slujba Vecerniei la 15 ani de la primirea clopotelor la Catedrală, urmată de un concert de colinde și cântări bisericești susținut de Corul Catedralei arhiepiscopale.

Luni, 22  noiembrie –  A participat la slujba Vecerniei, urmată de vernisarea expoziției fotografice cu tema „Arc peste timp”, care oglindesc momentele principale din perioada construcției Catedralei.

Marți, 23 noiembrie – A participat la slujba Vecerniei, urmată de lansarea albumului „Pictura interioară din Catedrala Nouă din Arad”, rostind un cuvânt de binecuvântare.

Miercuri, 24 noiembrie – A participat la Sfânta Liturghie,  la împlinirea a 30 de ani de la sfințirea pietrei de temelie a Catedralei arădene. După Sfânta Liturghie, Chiriarhul arădean a oferit distincția eparhială „Ordinul Sfântul Ierarh Sava Brancovici” mai multor clerici din permanența Consiliului Eparhial în perioada construcției Catedralei, slujitorilor locașului de cult, Primarului Municipiului Arad, Călin Bibarț, precum și unor membri din Comitetul de Sprijin.

Joi, 25 noiembrie – A prezidat ședința Permanenței permanența Consiliului eparhia.

Sâmbătă, 27 noiembrie – A dat un interviu pentru Radio Trinitas pe tema „Vasile Goldiș și Unirea”.

Duminică, 28 noiembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală. La sfârșitul Sfintei Liturghii a hirotonit întru diacon pe teologul Viorel Curtuțiu, pe seama Parohiei Luncșoara, Protopopiatul Sebiș.

Luni, 30  noiembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, predica fiind pusă sub titlul ,,Apostolatul Sfântului Andrei” (cf. I Cor. 4; Ioan 1). În cadrul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit preot tânărul diacon Viorel Curtuțiu  pe seama Parohiei Luncșoara, Protopopiatul Sebiș. La finalul slujbei, noul  preot a fost hirotesit întru duhovnic. În seara zilei, a participat la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

DECEMBRIE 2021

 

Miercuri, 1 decembrie –   A participat la festivitățile omagiale organizate de către instituțiile oficiale cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României. Chiriarhul arădean, a oficiat în fiecare locație câte o slujbă religioasă. A săvârșit slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor au înfăptuit unitatea națională a românilor în anul 1918. La finalul acesteia, a rostit un cuvânt în care a evocat marile personalități arădene care au avut o contribuție extraordinară în realizarea marelui ideal național al unirii tuturor provinciilor românești.

Vineri, 3 decembrie – A dat un interviu pentru Radio Trinitas pe tema „Rolul Aradului în realizarea Marii Uniri”.

Duminică, 5 decembrie – A participat la Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Arad.

Luni, 6 decembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Arad. La predică a vorbit despre milostenia arătată de către Sfântul Ierarh Nicolae în timpul vieții sale (cf. Evr. 13; Lc. 6).

Duminică, 12 decembrie – A participat la Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Arad.

Joi-Vineri, 16-17 decembrie – a participat la Ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică, 19 decembrie – A participat la Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Arad. În seara zilei, a participat la Concertul tradițional de colinde „Colind străbun” Susținut de Corul Atanasie Lipovan și Corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul”, rostind un cuvânt de felicitare.

Luni, 20 decembrie – A participat la evenimentul cultural-artistic sub genericul ,,De Ignat … la colindat …”, susținut de corurile Seminarului Teologic Ortodox din Arad, care s-a desfășurat la Catedrala Veche din Arad, rostind un cuvânt de felicitare.

Marți, 21 decembrie – A prezidat ședința Permanenței Consiliului eparhial.

Marți-Joi, 21-23 decembrie – A participat la evenimentele organizate pentru eroii Revoluției din Decembrie’89, cu rugăciune și slujbe de pomenire și cuvântare la locațiile: Orologeria, Strungul, Biserica Martirilor de la UTA, Troița Eroilor din Cimitirul Eternitatea și la Crucea Eroilor Revoluției din fața Palatului administrativ.

Vineri, 24 decembrie – A primit la Catedrala arhiepiscopală grupurile de colindători, mulțumind prin câte un cuvânt fiecărui grup.

Sâmbătă, 25 decembrie – a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, predica fiind pusă sub titlul ,,Cu noi este Dumnezeu” (cf. Gal. 4; Matei 2). În seara zilei a slujit și predicat la  Vecernie în biserica din cartierul Micalaca Veche II, asistând la tradiționalul concert de colinde.

Duminică, 26 decembrie – A slujit Sfânta Liturghie la Catedrala istorică, predica fiind pusă sub titlul ,,Între Betleem și Nazaret” (cf. Evr. 2; Matei 2).

Luni, 27 decembrie – A săvârșit Sfânta Liturghie în biserica de la Mănăstirea Arad-Gai, predica având ca titlu ,,Cununa nestricăciunii” (cf. Matei 21; Fp. Ap. 6 și 7).

Preot Dr. Vasile Cucu
secretar eparhial