Atelier de pictură pe sticlă cu ocazia zilei de 8 martie în parohia Gurahonț

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, în biserica ortodoxă “Bunavestire” din Gurahonț se desfășoară numeroase întâlniri cu tinerii.

 Pe tot parcursul anului, în cadrul proiectului „Hristos Împărtășit copiilor”  care se derulează în parohia Gurahonț, copiii și tinerii iau parte la diferite activități în cadrul Bisericii și la ore de cateheză. Acestea se desfășoară prin grija preotului paroh Moț Aurelian Iulian.

Copiii  și tinerii din parohia noastră s-au adunat sâmbătă, 5 martie 2022 la Biserică pentru a realiza un atelier de pictură pe sticlă.

Cei care i-au îndrumat în realizarea acestora au fost Pr. Paroh Moț Aurelian Iulian și doamna preoteasă Înv. Moț Daiana Andra. Activitatea a început la ora 15:00.

La început părintele Iulian le-a vorbit despre  Maica Domnului și ziua de 8 martie. Adoptată la nivel internaţional ca zi dedicată femeii, ziua de 8 martie este un prilej de a evidenţia rolul deosebit al femeilor în viaţa de familie şi în societate, în general. Biserica foloseşte acest prilej pentru a sublinia că, pentru femeia creştină, modelul consacrat este cel conferit de Maica Domnului, de femeile mironosiţe, prăznuite în chip deosebit în Biserica Ortodoxă în Duminica a treia după Sfintele Paşti, şi de toate sfintele femei din Calendarul Creştin Ortodox.

Apoi participanții au primit informaţii despre tehnica pictării icoanelor pe sticlă și au parcurs etapele teoretice și  practice ale acestui tip de  icoană, care îşi are originea în tradiţia românească. Ei au învăţat astfel, despre armonizarea culorilor pe sticlă, semnificaţia şi înţelesul icoanei creştine.

Despre tehnica realizării icoanei pe sticlă, materialele care trebuie folosite, culorile și pașii concreți care trebuie respectați când se pictează o astfel de icoană le-a vorbit doamna preoteasa, care a și pregătit desenul pentru fiecare participant la atelier, a explicat fiecare etapă în parte și a îndrumat copiii pe parcursul realizării icoanelor.

Prin simplitatea desenului și a culorilor, un copil își poate găsi propria cale de a comunica și a-L iubi pe Dumnezeu.

De aceea, ideea unui atelier de icoane pe sticlă destinat atât copiilor cât și adolescenților a reprezentat o experiență personală de cunoaștere a adevărului biblic, a importanței icoanelor dar și o experiență transpusă colectiv, asemenea participării la rugăciunea din biserică.

Fără echivoc, creativitatea este un proces de învățare aparte, iar introducerea unei ponderi mai mari de activități artistice în programul zilnic de studiu al copiilor, eficientizează procesul de învățare al acestora. Nu întâmplător toți copiii sunt entuziasmați de aceste activități creative, care, pe lângă faptul că destind, dezvoltă imaginația și gândirea, contribuind la dezvoltarea personal, la îmbunătățirea și consolidarea relațiilor dintre ei.

În urma participării la acest atelier de creație, cei 30 de copii au reușit să se familiarizeze cu o serie de concepte noi, cu informații mai puțin cunoscute legate de iconografia ortodoxă, dar și cu specificul unor culturi zonale diferite, dezvoltând o capacitate sporită de înțelegere a diversității polifonice a tradiției iconografice.

Prin intermediul programelor de tineret organizate de parohia ortodoxă Gurahonț, aceștia au şansa de a se cunoaşte mai bine și de a conștientiza moștenirea culturală și bogăția tradițiilor specifice spațiului Ortodoxiei românești.

Prin învățătura lor şi activităţile educative, copiii valorifică cei mai frumoşi ani ai vieţii, folosind timpul în mod eficient pentru a deveni oameni înţelepţi şi competenţi, buni şi paşnici, harnici şi darnici.

La final, fiecare participant a primit un cadou și dulciuri din partea Parohiei Gurahonţ.

Pr. Moț Aurelian Iulian