Luni, 28 februarie 2022, la biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Vladimirescu a avut loc întâlnirea preoților care fac parte din Cercul misionar nr. 6 din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, coordonat de PC pr. Dan-Dorin Mândra.
Desfășurată într-un cadru restrâns, întâlnirea s-a încadrat ca tematică în cea a anului 2022 din Patriarhia Română, „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi „Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”. Pentru folos duhovnicesc cei doi referenți, parohii celor două parohii din Vladimirescu, profesori și la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, Dacian-Emilian Nan și Codin Șimonca-Oprița, pe lângă referatele specifice (legate de rugăciune, așa cum se descoperă aceasta în Revelația Sfintei Scripturi), l-au avut ca invitat special pe unul dintre rugătorii unei vremi și ai unui spațiu ale prigoanei anticreștine: președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din Arad, domnul prof. Vasile Ciobăncan.
Părintele Codin Șimonca-Oprița deschis prezentarea acestuia printr-o serie de lecturi din Jurnalul fericirii al monahului de la Rohia, Nicolae Steinhardt, botezat la Jilava, de către un monah ortodox, în prezența a doi preoți greco-catolici, în spațiul carceral mărturisirea lui Hristos fiind una absolută, dincolo de diferențele confesionale (așa cum au dat mărturie toți cei care au ieșit cu viață din detenția politică românească).
La data de 11 mai 2004, în Aula Palatului Patriarhal, a fost lansată cartea Secolul martiriului. Creştinii în veacul XX, scrisă de istoricul italian Andrea Riccardi, profesor al Universităților din Roma și Bari. Moderatorul întâlnirii a fost acad. Răzvan Theodorescu, pe atunci ministrul culturii şi cultelor. Cuvinte de întâmpinare au rostit patriarhul de pie memorie Teoctist, de asemenea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prof. Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Române, IPS George Guţiu, Arhiepiscop emerit greco-catolic. Copia icoanei aflată pe coperta acestei cărți – sfințită de patriarhul Teoctist, icoana „Noilor Mucenici și Mărturisitori ai credinței din secolul XX”, aflată în Biserica San Bartolomeo all’Isola din Roma – a fost așezată la închinare în biserica din Vladimirescu în timpul acestei întâlniri.
Domnul profesor Vasile Ciobăncan a avut o prezentare extrem de emoționantă despre rezistența prin rugăciune în pustiul celulei, despre rugăciunea comunitară săvârșită tainic și subversiv în închisorile prin care a trecut, sub privirile batjocoritoare ale gardienilor, dar și ale unora dintre deținuți. La sfârșit, domnul Ciobăncan, aflat la venerabila vârstă de 92 de ani, a răspuns cu multă generozitate tuturor celor care au adresat întrebări.
Întâlnirea s-a terminat cu o agapă frățească.
Pr. Codin Șimonca-Oprița