Cerc misionar-pastoral în Parohia Ilteu

Duminică, 27 martie 2022, preoții din cadrul Cercului misionar-pastoral Săvârșin, coordonat, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către preotul Mădăluță Călin, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul ,,Soborul Sfântului Ioan Botezătorul” din parohia Ilteu, protopopiatul Lipova.

În cadrul acestei întrunirii s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate.

Din sobor au făcut parte: Călin Mădăluță – Parohia Săvârșin; Suba Ioan – Parohia Căprioara; Călin Craveț – Parohia Roșia; Ștefan Dimitriu – Parohia Petriș; Viorel Iute – Parohia Conop; Valentin Viliga – Preot paroh Ilteu; Florin Suba – Parohia Pojoga; Ionel Bălănescu – Preot pensionar.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și având în vedere că Duminica aceasta a fost cinstită Sfânta Cruce au fost susținute temele:
1.Importanța îmbinării rugăciunilor cu postul și intensificarea acestora în această perioadă;

2.Prefigurarea Sfintei Cruci în Vechiul Testament, precum și mărturisirea credinței noastre prin aceasta. Temele au fost prezentate de către părintele Suba Ioan.
În susținerea acestor teme, părintele a subliniat importanța îmbinării rugăciunii isihaste cu postul, dar a și îndemnat credincioșii să intensifice rugăciunea în această perioadă.
Sfânta Cruce este prefigurată în Vechiul Testament, în scăparea poporului Israelitean de către dreptul Moise, în momentul în care el a despărțit marea în două, pentru a-i ajuta să scape din robia Egipteană. Un alt moment este înălțarea șarpelui de aramă, tot de către Moise. „Și după cum Moise a înălțat șarpele în pustie, așa trebuie să se înalțe Fiul Omului” (Ioan 3:14).

La final, părintele paroh Valentin Viliga a mulţumit preoților pentru împreuna slujire, dar şi oficialităților locale și credincioșilor pentru prezenţa lor la acest moment de rugăciune.

Alexandru Blaj

student teolog