Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, miercuri, 16 martie 2022, în Protopopiatul Ineu, a avut loc Conferința preoțească de primăvară.
Întâlnirea a debutat cu slujba de Tedeum, săvârșită în Biserica cu Hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Ineu de P.O. Pr. Adrian Zaha, Protopopul Ineului, Pr. Radu Belle – Parohia Chereluș și Pr. Marius Leucuța – Parohia Agrișul Mare.
Părintele Protopop, Adrian Zaha, a adresat cuvânt de bun venit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, Părintelui Iustin Popovici – Consilier Cultural, Părintelui Pavel Teodor – Consilier Patrimoniu, Părintelui Profesor Ioan Tulcan și Domnului Doru Sinaci – Subprefectul Aradului, prezenți la această conferință. Părintele protopop a făcut și o introducere la tema propusă, având la bază prevederile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a declarat anul 2022, ca fiind „Anul omagial al rugăciunii în viață Bisericii și a creștinului”, în Patriarhia Română.
Invitat la această conferință, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, din cadrul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, a prezentat referatul cu titlul „Importanța Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad pentru lucrarea pastorală și misionară a Bisericii”. În contextul Bicentenarului Teologiei Arădene, Părintele Profesor a arătat faptul că din anul 1822 până în 1926 a funcționat la Arad Institutul Teologic, ca mai apoi din 1927 până în 1948 Academia Teologică, iar din 1991 până în prezent Facultatea de Teologie. Principalele coordonate profunde ale acestui așezământ teologic, în plan pastoral și misionar au fost: conștiința continuității în timp a tradiției teologiei arădene, dimensiunea misionară, concretizarea misiunii și dimensiunea ecumenică a acesteia.
Părintele Pavel Dan de la Parohia Șilindia a susținut referatul cu tema „Rugăciunea. Vorbirea omului cu Dumnezeu”, în care ne-a reamintit ce este rugăciunea, felurile rugăciunii, traducând și explicând diferiți termeni grecești, care arată diferite aspecte ale rugăciunii. Părintele ne-a vorbit despre rugăciunea înainte și după căderea lui Adam, rugăciunea în scrierile Bisericii, Sfânta Scriptură și la Părinții Bisericii, precum și despre aspectele practice ale rugăciunii întâlnite în rugăciunea liturgică și în rugăciunea personală.
A urmat apoi cuvântul Domnului Doru Sinaci – Subprefectul Aradului, în care a îndemnat preoții la recuperarea memoriei înaintașilor, prin identificarea și conservarea crucilor de hotar, a troițelor, a mormintelor și a monumentelor funerare și comemorative ale acestor personalități arădene. De asemenea, a atras atenția asupra importanței limbii române în cult și afirmarea identității noastre naționale.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei în cuvântul său a apreciat pozitiv referatele susținute și referitor la anul omagial al rugăciunii, a arătat faptul că preotul este privit în general ca om al rugăciunii, de aceea a îndemnat preoții din protopopiat să fie pildă a rugăciunii în viața personală, dar și a credincioșilor încredințați spre păstorire.
Prezent la conferință, Părintele Teodor Pavel, Consilier Patrimoniu a subliniat importanța îngrijirii bisericilor de lemn din cadrul eparhiei, în special al celor declarate monument istoric și ne-a făcut câteva îndrumări practice referitoare la conservarea patrimoniului bisericesc.
În cadrul conferinței s-a oferit tuturor preoților din protopopiat cartea „Vestire de praznic“, volum apărut la Editura Arhiepiscopiei Aradului, care conține majoritatea scrisorilor pastorale de Crăciun și de Paște pe care Înaltpreasfințitul Părinte Timotei le-a trimis clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Aradului, în decursul celor 37 de ani de păstorire.
La finalul conferinței Părintele Protopop Adrian Zaha a mulțumit delegației venite de la Arad, condusă de chiriarhul locului și a adresat câteva îndrumări referitoare la recensământul populației, făcând și câteva comunicări administrative, încheind cu toții în glas de rugăciune.
Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru
Parohia Moțiori