Postul Paștilor în Anul omagial al rugăciunii, motiv să intri în cămara ta

Suntem în Anul omagial al rugăciunii, iar de luni, 7 martie, începe Postul Sfintelor Paști, dublă ocazie de introspecție, motiv „să intrăm în cămară” și să reflectăm la relația noastră cu Dumnezeu și cu semenii, la modul în care ne rugăm, trăim și simțim creștinește.

„Când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie. Când vă rugaţi, nu spuneţi multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate. Deci nu vă asemănaţi lor, că ştie Tatăl vostru de cele ce aveţi trebuinţă mai înainte ca să cereţi voi de la El” (Matei 6:6-8).

În această seară se oficiază Vecernia Iertării, apoi postul începe cu o săptămână de rugăciune. De luni până joi, în fiecare seară, se oficiază  în biserici Pavecernița Mare cu câte un fragment din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, un imn al pocăinței.

Diminuarea hranei și renunțarea la produsele de origine animală ne ajută în demersul nostru. Completăm hrana materială puțină cu cea spirituală din belșug. Nu trebuie să vedem postul ca restricție. „Cine postește dar nu se roagă, nu se bucură”, a spus duminică Patriarhul Daniel.

Mai mult, doi dintre cei trei sfinți isihaști comemorați de Patriarhia Română în 2022 vor fi cinstiți în Postul Mare: Simeon Noul Teolog, în data de 12 martie și Grigorie Palama, în 20 martie (Duminica a 2-a din Post). Citește scrierile lor despre rugăciune, urmează-le modelul de sfințenie.

Sfântul Simeon Noul Teolog (949-1022) arată în scrierile sale importanța vederii luminii necreate a slavei dumnezeiești, ca lucrare a harului, a trezviei și a rugăciunii neîncetate în viața duhovnicească. Sfântul Grigorie Palama (1296-1359) este cel care a structurat isihasmul ca învățătură și practică a tradiției răsăritene.

Acest post este privit ca o instituţie de origine apostolică. Dar în primele trei secole durata şi felul postirii nu erau uniforme peste tot. Vezi mai multe detalii istorice aici.

Citește și 7 lucruri despre Postul Mare (Păresimile).

https://basilica.ro/postul-pastilor-in-anul-omagial-al-rugaciunii-motiv-sa-intri-in-camara-ta/