Prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârșită de PS Emilian Crișanul la Catedrala Veche

Prima zi din Postul Paștelui, primul popas duhovnicesc, prima zi de analiză sufletească pe calea spre Înviere. Și, da, prima zi din Postul Mare în care îndemnați suntem spre a ne deștepta dintru toate cele ce ne-ar putea fi obstacole de netrecut în drumul nostru spre Lumina Învierii.

„Suflete al meu, suflete al meu, scoală! Pentru ce dormi? Sfârşitul se apropie şi te vei tulbura. Deşteaptă-te, dar, ca să se milostivească spre tine Hristos Dumnezeu, Cel ce este pretutindeni şi toate le plineşte”

N-am fi putut să nu începem și de această dată cu chemarea acestui condac special cântat în timpul Canonului Sfântului Andrei Criteanul, care se săvârșește, împărțit în primele patru zile ale postului,  în biserici și mănăstiri.

Iar chemarea sa și-a făcut astăzi auzit glasul în cetate, la Catedrala Veche din Arad, acolo unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit „Canonul lacrimilor”, una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii noastre Ortodoxe.

Se vorbește în aceste zile, prin înregistrări, scrieri sau imagini, foarte mult despre război. Tulburător, greu de purtat și chiar numai ca informație sau înțeles chiar prin cele mai fine filtre ale rațiunii ceea ce se întâmplă în țara vecină… sunetul alarmelor care vestesc războiul.

Dar putem înțelege, în timpul păcii noastre, care nădăjduim să rămână neumbrită, sunetul clopotelor care vestesc un alt fel de ”război”. Cel cu noi înșine, cu neputințele noastre sufletești și urmările lor în tot ce înseamnă familie, comunitate, societate.

Căci Canonul Sfântului Andrei Criteanul asta face: ne pune în fața conștiinței oglinda propriei vieți.

Doamne al puterilor, fii cu noi, că pe altul afară de Tine, ajutor întru necazuri, nu avem. Doamne al puterilor, miluieşte-ne pe noi.

În Cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a a făcut trimitere la cuvintele Mântuitorului „Privegheați și vă rugați, căci nu știți ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului”, așezând înaintea sufletelor credincioșilor importanța postului și a rugăciunii în acest urcuș de 47 de zile către Înviere și stăruind asupra a trei rugăciuni cuprinse în rânduiala Postului Mare: rugăciunea vameșului, „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cu care Sfântul Andrei Criteanul ne îndeamnă să batem la poarta Cerului, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, „Doamne și Stăpânul vieții mele”, și „Suflete al meu”, acea cântare în care trupul și sufletul îngenunchează și se cuprind în cea mai frumoasă rugăciune.

De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să lupte în fața ispitelor având nădejdea că vor ieși biruitori la fel cum Mântuitorul a ieșit biruitor în fața celor trei ispitiri ale diavolului, în timpul postului de 40 de zile de dinaintea Pătimirilor.

„Să ne rugăm lui Dumnezeu ca duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert să nu ni-l dea nouă, să ne uităm la propriile greșeli, să nu ne osândim aproapele și să ne străduim să dobândim duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, conștienți fiind că fără Dumnezeu nu putem face nimic”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

Canonul, copiii Corului Catedralei Vechi, condus de Părintele Gabriel Streulea, Ierarhul, slujitorii Sfântului Altar și credincioșii 

A fost seara de astă seară altfel față de anii trecuți? Da, a fost! Și spunem asta pentru că, cel puțin pentru noi, a fost pentru prima dată când am auzit răspunsurile date Slujbei Canonului Mare, Canonului lacrimilor, de un cor de copii. Dumnezeiesc! Ei, niște copii de doar câțiva anișori, cu toată responsabilitatea, seriozitatea și inocența, cântau pentru noi toți „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”. Și au fost, da, câteva clipe în care am conștientizat că tocmai avusesem privilegiul de a merge înaintea lui Dumnezeu, în prima zi a postului, cu cele mai curate glasuri, și câteva clipe în care i-am văzut ca fiind prelungirea vocilor mulțimii de copii ucraineni fugiți din fața războiului, implorând pentru miluire.

7 martie 2022, prima zi a Postului Mare, în vremuri tulburi, în care copiii arădenilor au umplut Catedrala Veche cu o rugăciune aparte și împreună cu Ierarhul, Părinții slujitori și credincioșii au cântat pentru întreaga lume:  „Doamne al puterilor, fii cu noi, că pe altul afară de Tine, ajutor întru necazuri, nu avem. Doamne al puterilor, miluieşte-ne pe noi!”.

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/4627/foto-prima-parte-a-canonului-sfantului-andrei-criteanul-savarsita-de-ps-emilian-crisanul-la-catedrala-veche