Praznicul Sfintelor Paști la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Sărbătoarea Paștilor sau Praznicul Învierii Domnului reprezintă centrul credinței creștine. Ca și dogmă, „Piatra cea din capul unghiului” – Hristos Domnul s-a pogorât la iad, a ridicat pe Adam – prototipul omului vechi, a învins moartea și a înviat.

Unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii noastre, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „Unde-ți este, moarte, boldul? Unde-ți este, iadule, biruința? Înviat-a Hristos și tu ai fost nimicit. Sculatu-S-a Hristos și au căzut diavolii. Înviat-a Hristos și se bucură îngerii. Înviat-a Hristos și viața stăpânește. Înviat-a Hristos și nici un mort nu este în groapă; că Hristos, sculându-Se din morți, începătură celor adormiți S-a făcut (…)”.

Astfel, și în cetatea Aradului, praznicul Învierii a fost sărbătorit așa cum se cuvine, și de către Întâistătătorul Eparhiei, clerici și credincioși.

În seara zilei de sâmbătă, 23 aprilie, de la orele 22, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a întâmpinat Sfânta Lumină de la Ierusalim, cu multă evlavie, pe platoul din fața Catedralei Arhiepiscopale. Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Emilian Crișanul, a fost cel care a preluat de la Aeroportul Internațional Arad, Sfânta Lumină și, însoțit de mai mulți clerici, a adus-o la Catedrala Arhiepiscopală. S-a intonat imnul „Lumină lină…” și după ectenia întreită, Chiriarhul a adresat un cuvânt de mulțumire celor care s-au implicat și au făcut posibilă și în acest an aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim în orașul nostru.

De la orele 24, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârșit slujba Utreniei Învierii, înconjurat de soborul preoților și a diaconilor slujitori. Tot în noaptea Sfintelor Paști s-au sfințit „paștile” (pânea stropită cu vin care se dă în ziua Praznicului credincioșilor) care au fost împărțite credincioșilor. Prezența acestora a fost foarte numeroasă, toți cântând împreună cu clericii Troparul Paștilor: „Hristos a înviat din morți/ Cu moartea pe moarte călcând,/ Și celor din morminte viață dăruindu-le…”

În ziua Praznicului, Chiriarhul a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Pascală tot la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, rostind un frumos și bogat cuvânt de învățătură despre ,,Veșnicia Cuvântului lui Dumnezeu”. Apostolul Petru în cartea sa precizează: ”iar cuvântul Domnului rămâne în veac. Și acesta este cuvântul care vi s-a binevestit” (1 Petru 1, 25). De reamintit că termenul Cuvânt reprezintă traducerea termenului Logos sau Verbum din limbile clasice elină și latină; El reprezentând izvorul vieții care nu designează existența biologică, ci viața adevărată, modalitatea omului de a exista în Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Catedralei Arhiepiscopale, dirijat cu multă măiestrie de către Diac. Laviniu Morariu.

Ziua Praznicului s-a încheiat cu săvârșirea de către Ierarh a Slujbei Vecerniei (numită și „Cea de-a Doua Înviere”) în Catedrala Eparhială, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Arhid. Claudiu CONDURACHE