Premierea câștigătorilor participanți la Concursul ,,Urcuș spre Înviere”

Când am ales să însoțim titlul acestui articol Ei sunt câștigătorii Concursului ”Urcuș spre Înviere” la care au participat peste 600 de copii din Arhiepiscopia Aradului cu o poză principală care să îi cuprindă pe toți participanții, nu am făcut-o întâmplător.

Pentru că astăzi, plecând de la Catedrala Veche din Cetatea Aradului, am avut exact acest sentiment: că nu doar concurenții, nu doar cei care au primit diplome, nu doar cei implicați direct în organizarea concursului, ci inclusiv noi, simpli observatori și culegători ai emoțiilor acestui eveniment, am fost câștigători.

Astăzi, 30 aprilie 2022, a avut loc Finala Concursului ”Urcuș spre Înviere” organizat de Arhiepiscopia Aradului, cu binecuvântarea, purtarea de grijă și susținerea Ierarhilor arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, care de altfel au și vegheat părintește, din cele două tronuri arhierești, buna desfășurare a evenimentului.

Dacă nu de mult, în prima săptămână a Postului Paștelui, vă povesteam despre Catedrala Veche ca fiind Catedrala Copiilor, prin modul în care au dat răspunsurile la Canonul Sfântului Andrei Criteanul, astăzi, Catedrala a fost din nou a lor… a copiilor din Arhiepiscopia Aradului care, împreună cu preoții, profesorii, părinții și Ierarhii au dus Cetatea Aradului în cel mai frumos ”Urcuș spre Înviere”.

CONCURSUL

În cadrul proiectului misionar „Urcuș spre Înviere”, parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei Aradului au concurat, prin cânt și sunet de toacă, în cele două Etape ale concursului: prima pe Protopopiate (IneuAradLipova și Sebiș), iar a doua, finala de astăzi, pe Arhiepiscopie.

Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni: secțiunea Coruri de copii și tineri – Concurs de cântare bisericească și secțiunea Individual – Concurs de bătut toacă, iar câștigătorii premiilor I din fiecare protopopiat au fost astăzi în Catedrala Veche, unde au participat la Etapa Finală.

Corurile au avut interpretat câte trei strofe din cele trei Stări la Prohodului, o cântare bisericească la alegere și ”Hristos a Înviat!”, iar cei din secțiunea Individual să bată toaca timp de 2-3 minute.

PARTICIPANȚII

Peste 600 de copii din 34 de parohii arădene au răspuns apelului făcut de ”sufletul acestui eveniment”, Părintele Gabriel Streulea, inspector eparhial pe probleme misionare, iar în această seară, din fața Sfântului Altar au cântat cetății următoarele coruri câștigătoare ale primei Etape:

  1. Corul de copii și tineri al Parohiei Semlac – dirijor profesor Florica Tatt, preot paroh Ciprian Tripa;
  2. Corul de copii și tineri al Parohiei Hălmagiu – dirijor profesor Adina Vasii, preot paroh Cristian Bacoș;
  3. Corul de copii și tineri „Sfântul Stelian” al Parohiei Prunișor – dirijor preoteasa Ramona Adela Avram, preot paroh Florin Ioan Avram.
  4. Corul de copii și tineri „Sfântul Ioan Rusul” al Parohiei Groșeni – dirijor Codruța Alb, preot paroh Radu Sas;
  5. Corul de copii și tineri „Sfântul Ioan Botezătorul” al Parohiei Arad-Centru (Catedrala Veche) – dirijor preot Gabriel Streulea, preot paroh Flavius Petcuț;
  6. Corul de copii și tineri al Parohiei Mișca – dirijor preot paroh Nicolae Vidican;
  7. Corul de copii și tineri al Parohiei Arad-Șega I– dirijor preot Silviu Raul Pele, preot paroh Aurel Bonchiș;
  8. Corul de copii și tineri „Acoperământul Maicii Domnului” al Parohiei Galșa – dirijor profesor Radu Tămaș, preot paroh Adorian Lucian Trif;
  9. Corul de copii și tineri „Sfinții Petru și Fevronia” al Parohiei Moroda – dirijor preot paroh Sorin Gheorghe Streulea;

Secțiunea Individual:

  1. Selejan Teodosie – Parohia Arad-Gai – coordonator profesor Florin Gui-Borz, preot paroh Caius Cuțaru;
  2. Șeicaru Dunca Alexandru Claudiu – Parohia Pecica I – coordonator preot paroh Radu Kosztner;
  3. Țeposu David – Parohia Pecica I – coordonator preot paroh Radu Kosztner;
  4. Belean Răzvan Ionel – Parohia Bocsig – coordonator profesor Claudia Bun, preot paroh Teodor Dragoș;
  5. Mihiț Adrian – Parohia Galșa – coordonator preot paroh Adorian Lucian Trif;
  6. Coșar Florina – Parohia Bonțești – coordonator preot paroh George Darius Pasc.

Cu lumânări în mâini, îmbrăcați în costume populare, înarmați cu seriozitate, voci calde, mâini hotărâte a bate toaca astfel încât ea să ne dăruiască cele mai frumoase tresăriri de suflet, cu chipuri senine și vesele, copiii au făcut din această zi o adevărată sărbătoare.

Însă cum sărbătoarea a fost construită în jurul unui concurs, în partea finală a evenimentului, membrii juriului: Pr. Lect. Univ. Dr. Paul-Tiberiu Ardelean – profesor de Muzică bisericească, Cântare corală și dirijat și Ansamblu coral la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad; Ștefan-Adrian Bugyi – profesor de muzică liniară la Seminarul Teologic Ortodox din Arad; Marius Lăscoiu-Martin – profesor de muzică bisericească la Seminarul Teologic Ortodox din Arad s-au retras pentru a delibera câștigătorii.

Prilej numai bun pentru ca gazda evenimentului, Părintele Vlad-Sergiu Sandu, să reamintească tuturor celor prezenți de înființarea Școlii ”Episcop Ioan Mețianu” unde părinții care își doresc un învățământ de calitate, la cele mai înalte standarde, sunt așteptați să își înscrie copiii chiar în aceste zile.

CÂȘTIGĂTORII

Ca de fiecare dată, copiii surprind prin naturalețe. Nu conta cine era anunțat ca fiind pe Locul 1, 2 sau 3… căci bucuria și apaluzele erau la aceeași intesitate.

Și cum în prezentarea de mai sus am menționat toți participanții, acum ne vom limita la a scrie, în cazul corurilor, doar numele Parohiilor:

MARELE PREMIU: Parohia Mișca

Premiul I: Parohia Arad-Centru

Premiul II: Parohia Hălmagiu

Premiul III: Parohia Prunișor

Mențiunea I: Parohia Galșa

Mențiunea II: Parohia Moroda

Mențiunea III: Parohia Șemlac

Premiul Special: Parohiile  Șega I și Groșeni

Secțiunea Individual:

a) Vârsta 10-14 ani

  • Premiul I: Șeicaru Adrian
  • Premiul II: Belean Răzvan
  • Premiul III: Țeposu David
  • Mențiunea I: Coșaru Florina
  • Mențiunea II: Mihiț Adrian

b)Vârsta 15-18 ani

  • Premiul I: Alecu Adrian
  • Premiul II: Pop Alex
  • Premiul III: Gașpar Gianin

A fost emoție, a fost jertfă, a fost dăruire, a fost bucurie. Din partea copiilor, părinților, preoților, profesorilor ȘI Ierarhilor. A fost o încheiere cumva perfectă a Săptămânii Luminate… „în deplină strălucire”, cum avea să spună Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, la finalul evenimentului.

UN GÂND DE FINAL

De atât de multe ori s-au auzit primele strofe din Prohodul Domnului și ”Hristos a Înviat” în această zi, în Catedrala Veche, încât singurătatea zilelor Săptămânii Mari din anul 2020 nu a mai părut atât de grea… a fost un binevenit pansament pus rănii produse în sufletele credincioșilor care nu au putut participa atunci la Denii și la Slujba Învierii.

Astăzi, 30 aprilie 2022, în Arhiepiscopia Aradului, și VOCILE și TOACA au vestit senin și apăsat că HRISTOS A ÎNVIAT!

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/5064/foto-ei-sunt-castigatorii-concursului-urcus-spre-inviere-la-care-au-participat-peste-600-de-copii-din-arhiepiscopia-aradului