INSTALAREA UNUI NOU PREOT PAROH ÎN PAROHIA BUHANI, PROTOPOPIATUL SEBIȘ

Duminica a III-a după Paști, a Femeilor Mironosițe, a reprezentat un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Buhani cu filia Minead, din Protopopiatul Sebiș care au avut prilejul să-și primească noul păstor duhovnicesc în persoana Părintelui Ioan Sorin Ros.

Atmosfera acestei zile deosebite în viața comunității acestei parohii, a început în dimineața zilei prin oficierea Slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți din care au făcut parte: Pc. Pr. Dr. Vasile Ioan Pop (fiu al satului Buhani), Pc. Pr. Pensionar Tuțu Petcuț, Pc. Pr. Protos. David Ionescu (Schitul Moneasa), Pc. Pr. Ioan Sorin Ros, în prezența autorităților locale ale Primăriei Dezna, ale Primăriei Ignești și ale Primăriei Moneasa precum și a unui însemnat număr de credincioși.

La momentul rânduit, Pc. Pr. Dr. Vasile Ioan Pop a subliniat atât însemnătatea acestei Duminici închinată curajului femeilor mironosițe care au mărturisit cel dintâi Învierea Domnului, cât și importanța misiunii preotului în viața unei comunități, de a propovădui „cu timp și fără timp”, prin cuvânt, prin fapte și exemplu personal, cuvântul Evangheliei lui Hristos în sufletele tuturor păstoriților.

La finalul Sfintei Liturghii, în temeiul deciziei chiriarhale, Preaonoratul Părinte Protopop – Beni Ioja, a înmânat noului preot paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericilor parohiei, îndemnându-l pe părintele Ioan Sorin Ros să lucreze toate cu înțelepciune, spre folosul, zidirea și mântuirea noilor fii duhovnicești primiți spre păstorire.

Totodată Preaonoratul Părinte Protopop a adus mulțumiri și Pc. Părinte Tuțu Petcuț pentru jertfelnicia slujirii în această parohie, pe toată perioada cât a fost vacantă.

În cele ce au urmat, Părintele Ioan Sorin Ros a adus calde mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop al Aradului – Dr. Timotei Seviciu; Preasfințitului Părinte Episcop Vicar –Emilian Crișanul, familiei, precum și tuturor credincioșilor din fosta parohie – Ciuntești (Protopopiatul Ineu), asigurând totodată atât autoritățile locale cât și pe noii fii duhovnicești de dorința unei frumoase și rodnice colaborări.

Cuvinte de recunoștință, pline de emoție, a adresat la final și fostul preot paroh Valentin Nicu Herbei, care a mulțumit atât autorităților locale cât și credincioșilor din localitățile Minead și Buhani pentru încrederea și strădaniile comune depuse, în răstimpul ultimilor 11 ani, atât spre a înnoi și dezvolta întregul patrimoniu parohial cât și  spre a consolida credința și unitatea acestei frumoase și străvechi comunități, arătând că în pofida despărțirii, amintirile clipelor deosebite petrecute împreună vor dăinui dincolo de timp și distanță, căci au la temelie dragostea și prețuirea reciprocă care vor dăinui și pe maideparte.

Preot Valentin Nicu Herbei