În duminica a doua după Rusalii, sau a tuturor sfinților, în data de 19.06.2022, a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Beliu, în parohia Seliștea, din cadrul Protopopiatului Ineu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Ioan Morar.
Tematica întrunirii cercului misionar a fost : „Denaturarrea rugăciunii prin influența religiilor orientale și a practicilor pseudo-religioase”. S-a săvârșit în acest sens pentru credincioșii parohiei Taina Sfântului Maslu. Din soborul de preoți au făcut parte: Pr. Morar Ioan –coordonator; Pr. Vatrici Ioan – Răpsig, Pr. Trînc Teofil – Susag; Pr. Sas Radu –Groșeni; Pr. Drăgan Dorin – Hășmaș; Pr. Gașpar Florin – Cărand, Protopopiatul Sebiș; Pr. Monea Nicolae –Tăgădău; Pr. Chivulescu Răzvan –Craiva; Pr. Oprișa Ovidiu – Rogoz; Pr. Paroh David Flavius- Seliștea.
Preotul Nicolae Monea a ținut o cuvântare, prin raportare la tematica mai sus amintită, arătând că rugăciunea este un dialog viu între Dumnezeu și om, și aceasta trebuie să fie o rugăciune curată, izvorâtă din adevărul realității teandrice a Bisericii, prin puterea sfințitoare a harului Sfântului Duh în sufletul creștinilor. Dar, că uneori omul condus de spiritul spectacolului, a ridicolului, a magicului, ajunge să pervertească rugăciunea curată într-o practică ritualistă de incantanție, plângeri sau chiar lamentări, sau prin meditații transcedentale, cum ar fi practica yoga, sau chiar apelarea în situații dificile din viață la practici ritualiste ale ghcitoriei, ale descântecelor magice. Or, făcând astfel acestea, creștinul prin rugăciunea sa, chiar și cu convingerea că aduce osanale sau rugăciuni pentru ajutorul divin,de fapt se prosternează și aduce manifestări cultice unui dumnezeu străin al propriei sale proiecții imaginare despre Dumnezeu, sau despre divinitate. De aceea Sfânta Biserică Ortodoxă a recomandat dintotdeauna credincioșilor săi ca în practica cultului personal, să se folosească cărțile de rugăciune, care asigură o rânduială autentică creștină în viața personală a credincioșilor, și cu ajutorul cărora credincioșii mențin rugăciunea Bisericii în rugăciunea particulară și păstrează nealterat, autentic duhul ortodoxiei despre credința în Dumnezeu, pentru slava Sfintei Treimi, aceasta ca o cunoaștere desăvârșită a lui Dumnezeu „Cel lăudat întru sfinții săi.
La finalul slujbei, părintele coordonator și părintele paroh au adresat mulțumiri tuturor participanților la rugăciune, atât de necesară pentru menținerea sănătății trupului și sufletului.
Prof. Zau Raul