Ieșirea la țarină în Parohia Prunișor

După tradiția Bisericii Ortodoxe, în fiecare an la anumite răstimpuri se săvârșesc rugăciune de binecuvântare a holdelor și a țarinilor. Cea mai cunoscută dată, când se face acest lucru este a doua zi de Rusalii, când după Sfânta Liturghie, în glasul clopotelor, preotul împreună cu credincioșii merg în procesiune, cu prapori, ripide și icoane purtate cu multă evlavie și cinste de către copii și tineri ai parohiei. Aceștia sunt îmbrăcați în straie populare specifice zonei, iar în timpul procesiunii până la locul special amenajat sunt intonate cântece bisericești, spre bucuria și înălțarea duhovnicească a celor care participă an de an la acest eveniment spiritual.

Bucuria participării credincioșilor la această slujbă se observă prin faptul că sunt colitughisitori, participând concret și real, prin rostirea unor rugăciuni comune (rugăciunile începătoare), cât și prin răspunsurile liturgice (Doamne miluiește, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluiește-ne pe noi, etc), ceea ce denotă că rugăciunea înălțată în această zi sfântă de Rusalii, este așezată cu multe lacrimi, speranță, dar și nădejde înaintea tronului Preasfintei Treimi și totodată având credința că Dumnezeu trimite binecuvântarea și harul Său peste satul nostru.

Conchid, prin a afirma că aceste tradiții ale Bisericii Ortodoxe arată identitatea noastră de creștini și de români, pe care suntem datori să le promovăm cât mai des, indiferent de provocările contemporaneității și de vicisitudinile vremii, care poate de multe ori ne sunt potrivnice.

Pr. Florin Ioan Avram