Ziua Mondială a Donatorului de Sânge: Un act de solidaritate

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată anual în data de 14 iunie a creşte gradul de conştientizare în societate cu privire la importanța donării de sânge. Obiectivul zilei nu este doar să încurajeze oamenii să doneze sânge, ci și să-i celebreze pe cei care o fac în mod voluntar, fără recompense.

Ziua a fost instituită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în anul 2000, sub numele de Ziua Mondială a Sănătății și sub solganul „Sângele salvează vieți”.

Data a fost aleasă în memoria imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930, pentru descoperirea grupelor de sânge. Datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Majoritatea populaţiei de pe Glob nu are acces la sânge. În fiecare an se donează peste 80 de milioane de unităţi de sânge, însă doar 38% dintre ele se colectează în ţările în curs de dezvoltare, unde trăieşte 82% din populaţia lumii. În multe ţări pacientul depinde de sângele donat de familie sau prieteni.

În 2022, sloganul Zilei Mondiale a donatorului de sânge este: „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alătură-te efortului și salvează vieți”.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna

https://basilica.ro/ziua-mondiala-a-donatorului-de-sange-un-act-de-solidaritate/