12 august este Ziua Internațională a Tineretului

Anual, în data de 12 august este sărbătorită Ziua Internaţională a Tineretului. Data de celebrare a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în decembrie 1999.

Obiectivul Zilei Internaţionale a tineretului 2022 este de a creşte gradul de conştientizare cu privire la anumite bariere în calea solidarităţii intergeneraţionale, în special vârstismul, care afectează persoanele tinere şi în vârstă, având în acelaşi timp efecte negative asupra societăţii în ansamblu.

Iconică este în acest sens afirmația Patriarhului Daniel, care a spus în 2018, la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu, că „în Biserică toţi sunt tineri – tineri de toate vârstele”.

Tineretul ortodox român

La nivel național, tineretul ortodox român este organizat în jurul marilor centre universitare prin filialele ASCOR (Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români), dar și prin organizațiile ATOR (Asociația Tineretului Ortodox Român) sau diferite alte grupuri parohiale sau ale instituțiilor de învățământ teologic.

La nivel internațional, tinerii ortodocși români au Frăția NEPSIS – cu diferite filiale în Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale și ATORG (Asociația Tinerilor Ortodocși Români din Germania) – în Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Activitatea organizațiilor de tineret ortodox vizează edificarea spirituală, educația, socializarea, voluntariatul și actele caritabile. Printre cele mai de impact inițiative filantropice se numără „Împreună ridicăm case”, proiect derulat de ASCOR Iași. În perioada pandemiei, tineretul ortodox nu a făcut notă discordantă, ci s-a implicat în ajutorarea semenilor afectați, un exemplu fiind în acest sens ATOR Banatul de Munte.

O altă zonă în care tinerii ortodocși activează cu binecuvântarea și sprijinul Bisericii Ortodoxe Române este cea a organizațiilor pro viață și a centrelor de sprijin pentru femeile în criză de sarcină.

ITO

Începând cu anul 2014, în România a avut loc anual Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO), eveniment suspendat în 2020 și 2021 din cauza pandemiei.

Următoarea Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși se preconizează a fi organizată în 2023 la Timișoara, an în care orașul de pe Bega va fi Capitala Europeană a Culturii.

Anul european al tineretului

Consiliul Europei şi Parlamentul European au declarat anul 2022 drept Anul european al tineretului.

Instituțiile europene consideră că Anul european al tineretului onorează eforturile lor de a depăşi dezavantajele cu care s-au confruntat şi care au fost generate de criza pandemiei Covid-19.

Supraśl 2022

Un eveniment important al tineretului ortodox, la care România a fost reprezentată, a avut loc anul acesta în Polonia. „Supraśl 2022” a avut loc în perioada 18-24 iulie în orașul polonez Supraśl sub genericul „Să mergeţi şi roadă să aduceţi” („Go and bear fruit”) – Ioan 15:16.

12 august este Ziua Internațională a Tineretului

Gânduri ale liderilor de tineret, la Ziua Internațională a Tineretului

Citește și: 10 gânduri ale Patriarhului Daniel pentru tineri

Sursă foto: Supraśl 2022