Iertarea, un mijloc sigur pentru înmulțirea dragostei – PS Emilian Crișanul în Duminica a 11-a după Rusalii

Iertarea este un mijloc pentru înmulțirea dragostei, spune Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în cuvântul de învățătură așezat astăzi la sufletele credincioșilor.

Cu îngăduința și bucuria revărsării unei noi zile în viețile noastre, am ajuns în Duminica a 11-a după Rusalii, iar clopotele bisericilor, plinindu-și menirea, au adresat cetății o nouă invitație de a fi în comuniune în timpul fără de timp al Liturghiilor. Astăzi, în ultima Duminică a lunii august și piatră de hotar spre Noul An bisericesc, prin glasurile binevestitorilor Sfântului Apostol și Evanghelist Matei, inimile au gustat din ospățul Pildei datornicului nemilostiv.

Cunoscută ne este, desigur, fiecăruia dintre noi: un datornic primește iertarea și ștergerea unei datorii foarte mari de la stăpânul său, însă, la rându-i, când cel care îi datora o sumă infinit mai mică îi cere iertarea, el se arată deplin nemilostiv aruncându-l în închisoare. Primește iertare, răspunde cu neiertare. Primește milostivire, răspunde cu nemilostivire. Primește dragoste, răspunde cu neiubire. Iar cum Dumnezeu nu întârzie niciodată cu dreptatea „l-a dat pe mâna chinuitorilor până ce-i va plăti toată datoria”. 

Și dacă duminica trecută, Preasfințitul Părinte Emilian ne vorbea despre mijloacele prin care putem dobândi viața veșnică (credința, rugăciunea și postul), astăzi vine și ne sădește în inimi iertarea ca mijloc de înmulțire a dragostei. 

Într-o lume care pare că a uitat a se jertfi pe altarul lui „noi”, Preasfinția Sa ne invită astăzi a reflecta, cu sufletul și mintea, la înmulțirea dragostei prin iertare, pentru că „dincolo de toate nemulțumirile pe care le acumulăm din cauza unor oameni, iertarea, dragostea și împăcarea ne așeză pe calea cea bună a liniștii, a manifestării iubirii creștine și a întăririi comuniunii ca prieteni ai Domnului Iisus Hristos”. 

Cuvântul Ierarhului

Iertarea – mijloc pentru înmulțirea dragostei

„Multe și folositoare sunt învățăturile transmise nouă de către Mântuitorul Iisus Hristos, așa după cum observăm și în Evanghelia Duminicii a 11-a după Rusalii (Matei 18, 23-35), când este citită la Sfânta Liturghie Pilda datornicului nemilostiv. Aici este reliefată bunătatea lui Dumnezeu și dragostea Sa față de oameni concretizată în multe și nenumărate daruri, dar mai ales în darul iertării păcatelor. Totodată este zugrăvită și starea unor oameni care nu vor să ierte greșelile semenilor lor din lipsa dragostei. De aici, îndemnul și învățătura fundamentală a împlinirii poruncii iubirii față de aproapele, care are ca temelie iertarea și împăcarea.

În raport cu Dumnezeu este fundamentală iertarea păcatelor pentru a primi mântuirea, adică viața veșnică din Împărăția Sa: „Că de veți ierta oamenilor greșelile lor, ierta-va și vouă Tatăl vostru Cel ceresc. Iar de nu veți ierta oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre” (Matei 6, 14-15).

Dumnezeu este milostiv, iertător, dar și drept. El ne responsabilizează aducându-ne aminte cât de mult pierdem spiritual dacă nu ne asemănăm Lui în dragoste și iertare. Oamenii buni și sfinți sunt milostivi ca Dumnezeu și iertători ca El (cf. Luca 23,34).

Cu privire la comuniunea dintre oameni este necesară iertarea și împăcarea spre a deveni asemenea lui Dumnezeu. El nu dorește ca noi să blocăm iubirea și iertarea Lui, ci să ajungă și la alții, ca toți să se bucure de darurile Sale.

Sfântul Apostol Pavel a scris în Epistola I către Corinteni despre libertatea în duhul lui Dumnezeu și responsabilitatea faptelor întru răbdare, iertare și comuniune, conform Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos (I Corinteni 9, 1-27). El spune: „Cu cei slabi m-am făcut slab, ca pe cei slabi să-i dobândesc; tuturor toate m-am făcut, ca în orice chip să mântuiesc pe unii. Dar toate le fac pentru Evanghelie, ca să fiu părtaș la ea” (I Corinteni 9, 22-23). De fapt vedem că dragostea creștină și iertarea comportă multe aspecte care dau conținut și sens.

Rostim zilnic rugăciunea Tatăl nostru (Matei 6, 9-13), care are în conținut o cerere deosebită: „Și ne iartă nouă păcatele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”. Așteptăm de la Dumnezeu ca să ne ierte, însă când ni se cere să procedăm la fel, ne mai gândim, amânăm, lăsând să apese asupra sufletului povara neîmpăcării.

Este o luptă interioară ce se desfășoară în fiecare conștiință care are ca repere morale îndemnurile Mântuitorului Hristos: „Că de veți ierta oamenilor greșalele lor, ierta-va și vouă Tatăl vostru Cel ceresc; Iar de nu veți ierta oamenilor greșalele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșalele voastre” (Matei 6, 14-15).

Dincolo de toate nemulțumirile pe care le acumulăm din cauza unor oameni, iertarea, dragostea și împăcarea ne așeză pe calea cea bună a liniștii, a manifestării iubirii creștine și a întăririi comuniunii ca prieteni ai Domnului Iisus Hristos, Care a murit pe Cruce și a Înviat pentru iertarea păcatelor noastre și împăcarea cu Dumnezeu.

Să învățăm să ne rugăm, dar să și iertăm pentru ca Duhul Sfânt să curețe sufletele noastre de zgura păcatului și să ne dea puterea de a ierta la rândul nostru și a dobândi liniștea și bucuria prezenței lui Dumnezeu în viața noastră și a semenilor.

Iertarea și rugăciunea, spunea Părintele Ilarion Felea: „sporesc și întăresc puterile omului în lupta cu păcatul și moartea”.

Să iertăm în familie și în comunitate, în toată vremea, făcându-ne părtași iertării și iubirii lui Dumnezeu.”, este cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

28 august 2022, Duminica a 11-a după Rusalii.

Evanghelia ne-a vorbit despre Pilda datornicului nemilostiv.

Preasfinția Sa ne-a ivitat să reflectăm și să ne așezăm întru iertare pentru a înmulți dragostea, în toată vremea, în familie și în comunitate. Acea dragoste care ne arată adevăratul rost al tuturor lucrurilor, indiferent de cât de multe limbi străine am cunoaște, cât de multă credință am declara că avem, cât de multă știință am acumula, cât de milostivi am fi. Acea dragoste care „îndelung rabdă, este binevoitoare, nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte, se bucură de adevăr” (1 Corinteni, 13). Acea dragoste care iartă.

Noi, ducând în sânul familiilor toate cele astăzi în biserici auzite și trăite să ne rugăm ca Dumnezeu să „strălucească în inimile noastre lumina cea curată a cunoașterii Dumnezeirii Sale și să deschidă ochii gândului nostru spre înțelegerea evanghelicelor Sale propovăduiri. Să pună în noi și frica fericitelor Sale porunci, ca poftele trupului călcând, viețuire duhovnicească să petrecem, cugetând și făcând toate cele ce sunt spre bună-plăcerea Sa, căci El este luminarea sufletelor și a trupurilor noastre”. 

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/5969/iertarea-un-mijloc-sigur-pentru-inmultirea-dragostei-ps-emilian-crisanul-in-duminica-a-11-a-dupa-rusalii