CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA ARAD MICĂLACA NOUĂ – ZONA 300

Preoții din Municipiul Arad s-au întrunit în data de 11 octombrie, în cadrul Cercului pastoral-misionar, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei al Aradului, în Parohia Arad Micălaca Nouă – Zona 300, prin bunăvoința Părintelui paroh, Gheorghe Oprea.

După Rugăciunea de început, lucrările au fost deschise de Părintele Petru Ursulescu, coordonatorul Cercului pastoral, care a reamintit preoților participanți rolul pe care îl are Rugăciunea în propășirea duhovnicească a creștinului, în contextul „Anului omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. Pornind de la cuvântul Sfântului Apostol Pavel adresat tesalonicenilor, „Rugați-vă neîncetat” (1 Tes. 5,17), creștinul are posibilitatea de a-și lumina sufletul, de a-și curăți mintea și de a-și sfinți viața. Constatându-se tot mai accentuat în societatea de astăzi lipsa timpului, omul contemporan se concentrează pe anumite activități ce țin de partea materială, neglijând partea spirituală, inclusiv Rugăciunea. Acest fapt contribuie la golirea de sens a omului, ajungând să dezvolte anumite boli sufletești și ale minții, ajungând în cele din urmă la boli trupești. De aceea, Rugăciunea este mijlocul prin care omul poate să se regăsească pe sine și să-L descopere pe Dumnezeu.

Referatul cu titlul „Se mai roagă omul de astăzi?” a fost susținut de către Părintele Gheorghe Oprea, care a subliniat importanța covârșitoare a Rugăciunii pentru viața spirituală, scoțându-se în evidență mai multe practici de Rugăciune. S-a făcut referire la Rugăciunea lui Iisus și la cei care o practică, Rugăciune ce trebuie să fie făcută sub îndrumarea unui Părinte duhovnicesc, evitându-se exagerările și practicile neortodoxe. O problemă des întâlnită este cea a lipsei de cunoaștere a Simbolului de Credință și a altor Rugăciuni elementare. Bunăoară, la Taina Sfântului Botez, nașul care își asumă creșterea spirituală a copilului nu cunoaște Simbolul Credinței. Se pune fireasca întrebare, care mai este rolul unui astfel de naș în propășirea spirituală și educația pe care ar trebui să o ofere celui botezat. Au fost reliefate și alte aspecte importante ce țin de practicarea Rugăciunii, soluțiile propuse fiind rostirea în comun a Crezului și a altor Rugăciuni în biserică, precum și oferirea de cărți de Rugăciune.

În partea finală, preoții prezenți au discutat pe marginea celor prezentate, fiecare aducând în discuție cazuri particulare întâlnite în lucrarea pastorală. Una dintre discuții a avut în vedere lipsa atenției la Rugăciune, omul citește Rugăciunea, dar gândul îi este în altă parte. Fiind dezbătute teme deosebit de importante, nici nu s-a simțit trecerea celor aproape două ore, după mărturia unui confrate preot, încercând să învățăm unii de la alții ce pași trebuie să urmăm pentru o lucrare pastoral-misionară rodnică. A fost o întâlnire de suflet pentru suflet.

Pr. Petru Ursulescu