Conferință de toamnă în Protopopiatul Lipova

În „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, miercuri 5 octombrie 2022 a avut loc Conferința preoțească de toamnă a preoților din Protopopiatul Lipova.
Conferința a fost precedată de săvârșirea slujbei de Te Deum, care a avut loc în Biserica cu Hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Radna, de către un sobor de preoți, format din: P.C. Pr. Neicu Alexandru- Parohia Lipova, P.C. Pr. Bocancios Victor – Parohia Ususău și P.C. Pr. Craveț Cătălin – Parohia Roșia Nouă, în prezența preoților din protopopiat.
Lucrările conferinței s-au desfășurat în Biserica Parohiei Ortodoxe Române Radna, fiind deschise prin cuvântul de bun venit adresat de Părintele Protopop Nelu Mercea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu- Arhiepiscopul Aradului cât și ostenitorilor Centrului Eparhial: P.C. Pr. Silviu-Nicolae Faur- Consilier administrativ-bisericesc și P.C. Arhid. Emanuel-Ioan Proniuc- Secretar eparhial, mulțumind Înaltpresfinției Sale pentru că a poposit în mijlocul preoților din Protopiatul Lipova și pentru purtarea de grijă arătată permanent preoților și credincioșilor acestui protopopiat, dând apoi Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului conducerea conferinței.
În cuvântul Său, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu– Arhiepiscopul Aradului, a mulțumit tutror pentru primire, subliniind bucuria revederii cu preoții din Protopopiatul Lipova. Într-o scurtă alocuțiune, Înaltpresfinția Sa a prezentat importanța isihasmului în viața Bisericii și a rugăciunii în viața creștinului.
Conferenţiar în cadrul lucrărilor Conferinţei de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Lipova a fost P.C. Pr. Cătălin Craveț de la Parohia Roșia Nouă care a prezentat lucrarea cu tema “Viața Sfântului Cuvios Simeon Noul Teolog. Sfinții isihaști- modele de viață pentru monahismul actual”. Au mai susţinut lucrări în calitate de coreferenţi P.C. Pr. Alexandru Neicu- Parohia Lipova și P.C. Pr. Victor Bocancios- Parohia Ususău.

​După discuțiile purtate pe marginea referatelor, prin luări de cuvânt și de alți preoți, Părintele Silviu- Nicolae Faur- Consilier administrativ-bisericesc, a prezentat recomandările Sfântului Sinod privitoare la spovedanie și împărtășanie precum și diferite aspect administrative ce țin de buna funcționare și conlucrare cu preoții pentru toate sectoarele de resort din cadrul Arhiepiscopiei Aradului.

La sfârșitul conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu a felicitat preoții referenți, dând, de asemenea, câteva îndemnuri cu privire la aprofundarea rugăciunii isihaste și necesitatea cunoașterii temeinice a întregii învățături de credință a Bisericii Ortodoxe.
Părintele Protopop Nelu Mercea, a mulțumit Înaltpresfinției Sale, pentru cuvintele îndemnătoare și venirea în mijlocul preoțimii din Protopopiatul Lipova, precum și tuturor celor prezenți, lucrările conferinței încheindu-se cu rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat…”.

Pr. Mircea- Silviu Şirian

Secretar Protopopiatul Lipova