Marți, 4 octombrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului a avut loc Conferința Preoțească semestrială de toamnă în Protopopiatul Ineu, cu tema „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română.
Ziua a început prin săvârșirea slujbei de Tedeum în Biserica Parohială Ineu de către un sobor de preoți: Pr. Ioan Vatrici – Parohia Răpsig, Pr. Ioan Morar – Parohia Beliu și Pr. Radu Sas – Parohia Groșeni, în prezenta preoților din protopopiat.
Lucrările conferinței au continuat la sediul Protopopiatului Ineu, unde Preonoratul Pr. Adrian Zaha, Protopopul Ineului a adresat cuvânt de bun venit Părinților consilieri eparhiali Pr.Silviu Faur și Pr.Teodor Pavel, ostenitori și delegați ai Centrului eparhial și a prezentat câteva repere ale anului comemorativ, adresând totodată mesaj de mulțumire și smerită ascultare Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului și Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Preaonoratul Părinte Teodor Pavel, Consilier Eparhial pe probleme de patrimoniu, a adresat mesajul de binecuvântare a ierarhilor eparhiei Aradului și a evocat în cuvinte vădit emoționante câteva aspecte referitoare la rugăciune, la faptul că preotul este întâi de toate om al rugăciunii, salutând totodată preoțimea din Protopopiatul Ineu, cărora în majoritatea cazurilor fiindu-le coleg sau dascăl.
Preaonoratul Părinte Silviu Faur, Consilier Eparhial administrativ-bisericesc, în cuvântul său, exprimându-și bucuria de a fi din nou în mijlocul preoților din cadrul Protopopiatului Ineu, a făcut cunoscute hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, referitoare la Taina Spovedaniei, precum și a diferitelor îndrumări și aspecte ce țin de sectorul administrativ-bisericesc.
Referentul principal al conferinței a fost Pr. Tudor Robert – Parohia Drauț care a prezentat referatul cu tema „Sfinții Isihaști – modele de rugăciune personală pentru creștini”. În cadrul referatului Părintele a subliniat că întâi de toate isihie înseamnă liniștire, concluzionând cu aspectul potrivit căruia prin isihie ajungem părtași ai harului. Când ne facem timp pentru Dumnezeu, mai ales când ne rugăm și citim cărți sfinte, când ne străduim să ne păstrăm mintea neîmprăștiată, atunci inima ni se umple de pace.
Au adus în discuție diferite aspecte la temele comemorate și Pr. Ovidiu Bobeica – Parohia Ciuntești, prin relatarea: „Sfântul Simeon Noul Teolog și Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț”; Pr. Doru Dragoș – Parohia Bocsig, cu tema: „Sfântul Grigorie Palama” și Pr. Răzvan Trip – Parohia Ineu-Traian, vorbind despre: „Sfinții Isihaști – modele de viață pentru monahismul actual”.
La sfârșitul conferinței, după discuțiile purtate, Preonoratul Părinte Pavel Teodor, Consilier pe probleme de patrimoniu și construcții bisericești a mulțumit referenților pentru interesul manifestat în realizarea referatelor și a prezentat și a explicat câteva aspecte din sectorul pe care îl conduce.
Părintele protopop a mulțumit delegaților Centrului Eparhial pentru dragostea cu care au venit în mijlocul preoților din protopopiat, conferința încheindu-se în duh de rugăciune.
Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru
Parohia Moțiori