CONFERINȚA PREOȚEASCĂ DE TOAMNĂ ÎN PROTOPOPIATUL SEBIȘ

Joi, 6 octombrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului, a avut loc în Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Sebiș I, întâlnirea preoților din Protopopiatul Sebiș cu ocazia Conferinței de toamnă, pusă sub tematica generală a Anului Omagial 2022 – „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

În prima parte a întâlnirii, începând cu ora 9:00 a fost săvârșită slujba de Te-Deum, de către un sobor de preoți, format din: Pr. Florin Marian Oarcea, Pr. Mădălin Florentin Rău și Pr. Mădălin Dărăștean, în prezența preoților din protopopiat.

În deschiderea părții a doua, Preaonoratul Părinte Protopop Beni Ioja, a adresat un cuvânt de bun venit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu, exprimând recunoștința și mulțumirea preoțimii Protopopiatului Sebiș, pentru purtarea de grijă arătată neîncetat față de parohiile preponderent rurale, din cuprinsul Protopopiatului.

Totodată, Preaonoratul Părinte Protopop, a îndreptat gânduri de bun venit și către toți preoții Protopopiatului Sebiș, evocând importanța întâlnirii, în contextul proclamării anului 2022 de către Sfântul Sinod ca: „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” și a rugat pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, să prezideze lucrările conferinței.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a adresat un cuvânt de bun venit preoțimii Protopopiatului Sebiș, evocând totodată evenimente semnificative din viața sfinților isihaști, Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. Înaltpreasfinția Sa a vorbit pornind de la practica și doctrina isihastă, despre viața de rugăciune a Bisericii și a fiecărui credincios în parte, arătând că între vorbirea despre Dumnezeu în teologie și vorbirea cu Dumnezeu în rugăciune, există o relație indisolubilă. Prin recursul la gândirea părinților isihaști, teologia ortodoxă mai nouă răspunde problematicilor dogmatice, liturgice și ecumenice actuale, reafirmând unitatea dintre dogmă-spiritualitate-cult.

În cele ce au urmat, în conformitate cu tematica Anului Omagial, părintele Florin Marian Oarcea a susținut referatul principal cu titlul: „Sfântul Grigorie Palama (d. 1359)”. Diferite completări au fost aduse în continuare și de către coreferenții: Ioan-Cristian Rada – Parohia Sălăjeni, Pr. Mădălin Florentin Rău – Parohia Revetiș, Pr. Mădălin Dărăștean – Parohia Tălagiu și Pr. Cosmin Roman- Parohia Aldești. În cadrul referatelor a fost prezentată din punct de vedere istorico-duhovnicesc, viața și opera sfinților isihaști, fiind expuse dificultățile întâmpinate în activitatea lor teologico-pastorală, dar și modul în care a fost receptată gândirea lor în contextul istoric în care au trăit și în vremurile actuale.

În cele ce au  urmat, s-au purtat discuții pe marginea celor expuse în cadrul referatelor, precum și pe marginea tematicii Anului omagial, delegații eparhiali manifestându-și aprecierea față de preoții referenți pentru calitatea referatelor prezentate.

Pr. Silviu Nicolae Faur – Consilier Administrativ- Bisericesc, a reiterat încă odată importanța comunicării și a colaborării tuturor preoților și a lămurit mai multe probleme de ordin administrativ-bisericesc.

În încheiere, Preaonoratul Părinte Protopop Beni Ioja, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și delegației chiriarhale pentru prezență, precum și pentru sfaturile date și comunicările făcute, aducând asigurarea că preoții Protopopiatului Sebiș vor căuta să slujească în continuare la altarul Bisericii străbune, printr-o pastorație eficientă, menită să răspundă necesităților vremurilor dificile pe care le trăim.

Pr. Dr. Florin Ioan Gașpar

Parohia Cărand