Desfășurarea lecției la disciplina religie în Parohia Groșeni, cu ocazia hramului „Sfânta Cuvioasă Paraschiva de la Iași”

Vineri, 14. 10. 2022, cu ocazia sărbătoririi în Biserica Ortodoxă a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, mai mulți elevi de la Școala Gimnazială Groșeni, sub coordonarea profesorului de religie, cu aprobarea doamnei director, prof. Rada Adriana Emanuela, în baza Programei școlare la disciplina religie ortodoxă aprobată prin O.M.E.N. 3393/2017, pentru clasele V-VIII,  privind C.G.2 (Competența Generală 2):

„Manifestarea unui comportament moral în viața personală și în societate, în acord cu valorile religioase”, precum și a planificărilor calendaristice pentru gimnaziu ale prof. Zau Raul Teodor, pentru anul școlar 2022-2023, au participat la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Bisericii Ortodoxe din Groșeni, Protopopiatul Ineu.

În cadrul Sfintei Liturghii, elevii au însoțit strana la cântările Sfintei Liturghii, apoi împeună cu părintele paroh iconom stavrofor Radu Sas, au înconjurat biserica cântând împreună cu credincioșii prezenți troparul Sfintei Cuvioase Paracheva, bucurând astfel credincioșii prezenți, pe preot, și desigur pe Dumnezeu, pentru dragostea pe care copiii o au față de Dumnezeu, de Sfânta Biserică, și desigur față de Sfânta Paraschiva, care ca și acești tineri, fiind un copil și-a sfințit viața prin milostenie, post și rugăciune, fiind un model de viață curată pentru toți copiii, în urmarea lui Hristos. La finalul sărbătoririi, părintele Sas le-a dăruit copiilor precum și creștinilor prezenți o iconiță cu Sfânta Parascheva și câte o cruciuliță care să le amintească de dragostea pe care o avea Sfânta Cuvioasă față de cei aflați în nevoi, dar și de a le aduce aminte copiilor de datoria creștinilor de a participa la Sfintele Slujbe ale Bisericii; apoi credincioșii împreună cu părintele Radu, au pregătit pentru copii o agapă așa cum se cuvine pentru cinstirea Sfintei Parascheva, ca ocrotitoare spirituală a bisericii parohiale.

Programul slujirii la Sfântul Altar, în cinstea Preacuvioasei Maicii Parascheva de la Iași, a început cu seara din 13.10.2022, când la priveghere răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Sfintei Arhiepiscopii a Aradului, sub coordonarea părintelui protopsalt Gabriel Streulea. Deasemenea la slujba privegherii au participat alături de paroh, Pr. Rada Ionuț de la parohia Sălăjeni, Protopopiatul Sebiș, precum și părintele Drăgan Marcel de la parohia Hășmaș. Acest program se va finaliza duminică 16.10.2022 cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, unde vor participa preoții din Cercul pastoral – misionar nr. 2 Beliu.

Prof. Zau Raul – Teodor