Festivalul de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești „La obârșii, la izvor”, ediția a 13-a, la Gyula – Ungaria

Duminică, 9 octombrie, numeroşi credincioşi români din Gyula, precum şi de la celelalte Parohii ortodoxe româneşti din Ungaria, dar și din Romania, au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului și Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, împreună cu un sobor de Preoți şi la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului de folclor „La obârşii, la izvor”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Gyula. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan. La finalul slujbei Părintele Mitropolit a oferit Preoților din Episcopia Ortodoxă a Românilor din Ungaria, cărți de cult (Liturghiere). Ca de fiecare dată, festivalul a fost precedat, într-o atmosferă sărbătorească, de Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită duminică dimineață, în Catedrala Episcopală din Gyula, de IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria. Înaltpreasfinția Sa a venit însoțit de peste 200 de credincioși din județul Timiș, din Parohiile Dacia, Viile Fabric, Ghiroda și Giroc.

După slujbă, toţi cei prezenţi au luat parte la programul cultural artistic susţinut de Ansamblul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, format din dansatori şi interpreţi de muzică populară din Banat.

Evenimentul s-a desfăşurat în sala festivă a Centrului Cultural Român din Gyula, aflat în incinta Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” şi a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş. La fel ca în edițiile precedente, realizate împreună cu reprezentanții câte unui județ din România, din zone limitrofe Ungariei, membrii foarte talentați ai Ansamblului de Tineret „Banatul” au fost însoțiți în deplasarea lor la Gyula, în Ungaria, de importante oficialități din județul Timiș. La această manifestare a participat Consulul General al României la Gyula, E.S. Florin Trandafir Vasiloni și Consulul General al României la Szeged, E.S. Daniel Banu.A fost reprezentată și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Dna Rector Coralia Cotoraci, prin Părintele Prof. Vasile Pop.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la manifestările dedicate promovării valorilor şi obiceiurilor româneşti de la Gyula, Pr. Protopop Zaharia Pereş, preoți și credincioși din Banat de la Parohiile Giroc, Dacia, Viile Fabric și Ghiroda. Oaspeții de seamă din acest an au fost membrii Formației de Tineret a Ansamblului Profesionist „Banatul”, coordonați de coregrafii Brândușa și Nicolae Stănescu, dirijor Mădălin Luca. Ansamblul este aflat sub coordonarea Centrului de Cultură și Artă Timiș și funcționează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.

A urmat o suită de dansuri şi cântece populare bănăţene interpretate de tinerii Ansamblului „Banatul” din Timişoara.

În final, Preasfinţitul Părinte Siluan, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participare, precum şi reprezentanţilor instituţiilor partenere, pentru sprijinul acordat la organizarea celei de–a 13-a ediţii a Festivalului de folclor intitulat „La obârşii, la izvor”. Totodată, Ierarhul a evidenţiat faptul că astfel de manifestări contribuie la păstrarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, zestre moştenită de la părinţii şi strămoşii noştrii, pe care suntem datori să o transmitem, la rândul nostru, generaţiilor viitoare.

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Vezi și:https://mitropolia-banatului.ro/festivalul-la-obarsii-la-izvor/