Sfânta Liturghie și binecuvântarea roadelor în Parohia Semlac

În Duminica a 21-a după Rusalii (a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), când se citește și pericopa evanghelică de la Luca cap. 8, vers. 5-15 (Pilda Semănătorului), credincioșii din Parohia Semlac s-au adunat la sfânta biserică pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Sfânta slujbă a fost săvârșită de Părintele Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, dimpreună cu preotul paroh Ciprian Tripa și preotul Felician Crăciun.

În cuvântul de învățătură, părintele consilier a spus credincioșilor prezenți că Pilda Semănătorului este singura parabolă tâlcuită de Însuși Mântuitorul Hristos. Această parabolă este ușor de înțeles de credincioșii din această parohie, întrucât preocuparea de bază a lor este agricultura. Frățiile voastre cunoașteți câtă osteneală și investiție este necesară pentru ca pământul să dea rodul cel bun, întocmai este nevoie de osteneala și efortul spiritual al credinciosului pentru ca să facă roade vrednice de laudă. Roadele minunate în viața credincioșilor au rezultat de cele mai multe ori din cuvântul Evangheliei când a căzut în suflete primitoare, și anume: a făcut sufletele părinților să fie mai duioase și grijulii pentru copiii lor; a făcut sufletele copiilor să fie mai pline de dragoste și respect față de părinți; a întărit viața de familie; a făcut lumea capabilă de jertfă; a îndemnat lumea la operele de caritate și binefacere și a făcut pe cei păcătoși să-și desăvârșească viața până la sfințenie. În cuvântul său, părintele a apreciat inițiativa preoților și a credincioșilor din această parohie care în această duminică obișnuiesc să ducă la biserică din recoltele lor, care după ce sunt binecuvântate se împart și celor lipsiți și sărmani.

La sfânta slujbă au participat și oficialitățile locale, în frunte cu doamna primar Letiția Stoian.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul parohiei, dirijat de doamna Prof. Florica Tatt. Elevul seminarist Adrian Petcu a interpretat câteva pricesne.

La finalul Sfintei Liturgii au fost binecuvântate roadele aduse de către credincioși la sfânta biserică, ca o recunoștință față de Dumnezeu pentru cele primite în acest an. Acest obicei a devenit deja o tradiție în această parohie.

Părintele paroh Ciprian Tripa a mulțumit părintelui consilier pentru împreuna slujire în această binecuvântată duminică, oficialităților locale, corului parohiei și tuturor credincioșilor pentru participarea la această sărbătoare a comunității parohiale.

De asemenea, părintele paroh a anunțat ca în ziua de duminică, 27 noiembrie, se va săvârși în biserica parohială, după Sfânta Liturghie, Slujba Parastasului pentru Părintele Arsenie Boca, la care va participa și Părintele Constantin Necula. În seara zilei, de la ora 18, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Părintele Constantin Necula va susține conferința intitulată ,,Părintele Arsenie sau așteptarea sfințeniei”.

Prof. Robert-Gelu Motoarca