Cerc pastoral-misionar în filia Nermiș

Duminică, 06.11.2022, cercul pastoral – misionar nr. 2 Beliu, din cadrul Protopopiatului Ineu, sub coordonarea părintelui Morar Ioan, s-a întrunit în filia Nermiș, din cadrul parohiei Archiș. Astfel pentru credincioșii prezenți s-a oficiat Taina Sfântului Maslu.

La întrunirea cercului misionar au participat următorii preoți: pr. Morar Ioan – coordonator cerc Beliu, pr. Trînc Teofil Nicușor – Susag, pr. Chivulescu Răzvan – Craiva, pr. Bobeica Ovidiu – Ciuntești, pr. David Flavius –Seliștea, pr. Ciocan Nicolae – Archiș cu filia Nermiș, pr. Monea Nicolae – Tăgădău, pr. Sbîrcea Daniel Constantin – Agrișul Mic, pr. Pop Sergiu – Bochia, pr. Vatrici Ioan – Răpsig, pr. Drăgan Marcel Dorin – Hășmaș, pr.dr.Gașpar Florin –Cărand, protopopiatul Sebiș.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Florin Gașpar, paroh în Cărand, care a fost axat pe tematica întrunirii cercului: „Rugăciunea isihastă și rolul ei în sfințirea sau îndumnezeirea omului”. În acest sens părintele vorbitor a arătat că rugăciunea isihastă este tainică și personală. Ea se primește de la un îndrumător care, la rândul său, a primit-o prin „Lanțul de aur” al transmiterii isihaste, de la un alt inițiat.

Condiția principală a practicii rugăciunii minții în inimă este iertarea: „Iartă din toată inima pe fratele tău” (Matei, 18:35), iar condiția necesară este lăsarea grijilor.” Nu vă îngrijorați de viața voastră … nici pentru trupul vostru … de ziua de mâine … ” (Matei, 6:25-34). Numai concentrarea se poate învăța. Câtă vreme repetarea stihului isihast este controlată de voință, are loc concentrarea.

Deci, cunoașterea isihasmului presupune inițiere, urmată de practică stăruitoare. Isihasmul nu se învață la școală și nici din manuale. Singura cunoaștere o dă practica îndrumată de către un părinte spiritual, practician și el, care a primit taina de la un isihast. Îndrumătorul este cel care urmărește și despătimirea practicantului, echilibrul său psihic, purificarea mentalului de reziduuri lumești, dar și de „vedenii” .

Isihasmul nu se practică în grup, ci individual. Isihia (pacea interioară) presupune multă muncă, chemare și perseverență. Filocalia oferă procedee, experiențe și modele, care arată cum se poate omul curăți, lumina și desăvârși.

La final, părintele paroh, Nicolae Ciocan a mulțumit preoților și credincioșilor pentru împreuna-rugăciune, prin care s-a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale, și prin care fiecare credincios își arată râvna față de cele sfinte.

Prof. Zau Raul