Concertul de colinde al Coralei preoților din Arhiepiscopia Aradului

Corala Preoților din Arhiepiscopia Aradului, dirijată și instruită de pr. lect. dr. Tiberiu Ardelean, a susținut în seara zilei de miercuri, 21 decembrie, în Catedrala istorică a Aradului, un frumos și așteptat concert de colinde.

Înființată în anul 2010, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, este compusă din slujitori ai altarelor din întreg cuprinsul eparhiei Aradului.

În prezența celor doi ierarhi arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, a membrilor permanenței centrului eparhial, a protopopului Aradului și a unui numeros public, membrii coralei au interpretat mai multe colinde a unor compozitori de mare prestigiu, cum ar fi: Dumitru G. Kiriac, George Dima, Gheorghe Cucu, Maxim Vasiliu, Alexandru Podoleanu, I. D. Chirescu, ș.a. De asemenea, cei prezenți s-au bucurat și de interpretarea caldă a trei soliste: Sonia Ardelean, Anastasia Orădan și Sofia Sandu.

Prezentarea concertului a fost făcută de părintele prof. univ. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad. În cuvântul preacucerniciei sale a subliniat, într-o manieră academică și teologică, duhovnicească și sensibilă, actuală și complexă, semnificația și sensul colindelor în lume și în conștiința poporului, acestea exprimând „Evanghelia, Tradiția, dogma și credința, spiritualitatea și experiența Bisericii, precum și cultul acesteia.” De asemenea, părintele decan surpinde colinda ca fiind „o teologie în poezie, freamătul și frământătura poporului spre Dumnezeu, precum și îndemnul Lui spre bunătate și unitate, spre iertare și pace, spre sfințenie și regăsire a inimii, spre compasiune și mărturisire”.

La final, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a rostit un cuvânt de binecuvântare, mulțumindu-le și felicitându-i pe colindători și pe dirijorul acestora, pentru modul în care au vestit Nașterea Mântuitorului, prin colindul „sfânt și bun”. În cuvântul Înaltpreasfinției sale, a evidențiat, în contextul anului omagial care se încheie, sensul colindei ca fiind „exprimarea cântată a rugăciunii în pragul sărbătorii Nașterii Domnului”.

Un cuvânt special de felicitare i-a adresat prezentatorului din această seară, părintelui prof. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din Arad, insituție de la înființarea căreia s-au împlinit anul acesta 200 de ani. A subliniat, de asemenea, că aproape toți membrii coralei sunt absolvenți ai acestei instituții, care se află în bucuria împlinirii bicentenarului, evidențiind că acest concert este încă o mărturie a prezenței Bisericii în lume și în societate.

De asemenea, le-a adresat un cuvânt și celor prezenți, amintindu-le de modul în care suntem chemați cu toții să petrecem sfintele sărbători ale Nașterii Mântuitorului.

Atmosfera a fost cu totul deosebită menită să pregătească sufletele participanților pentru marele praznic, concertul fiind darul discret pe care preoții din Arhiepiscopia Aradului îl oferă comunității arădene.

Pr. prof. Vlad – Sergiu Sandu