Această Duminică dinaintea Nașterii Domnului a aflat Catedrala Veche din Cetatea Aradului plină de credincioși veniți pentru a fi parte a Liturghiei Arhierești săvârșite de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un bogat sobor de preoți și diaconi. Iar pentru ca cetatea să fie cu „temelii puternice” și „al cărei meșter și lucrător este Dumnezeu” prin slujitorii Săi, Preasfinția Sa și-a pus mâinile peste tânărul teolog Lucian Eugen Gaidoș pentru a-l da timpului acestuia ca slujitor al comunității și Bisericii.
„Astăzi l-am hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul Lucian Eugen Gaidoș, care urmează să fie hirotonit preot pentru Parohia Julița, Protopopiatul Lipova. Este un ostenitor de nădejde al Centrului Eparhial și ne bucurăm că a dat roade ca bun creștin și bun teolog. Îl felicităm pe Părintele, îi felicităm pe părinții care l-au născut și crescut, felicităm pe profesorii și duhovnicii care l-au format în Biserică și Facultate, dar și pe doamna diaconiță care a ales să îi fie alături în această misiune. Dumnezeu să le dăruiască putere și ajutor în lucrarea pe care o vor face în sânul Eparhiei Aradului și a Bisericii!”, a spus Preasfinția Sa.
Aflați deja în cea de-a 352-a zi a anului 2022, am putea privi cu uimire spre doar cele 7 zile rămase până la Crăciun sau cele 13 până la pășirea spre un Nou An. Un Nou An pe calea mântuirii, singura cale care dă cu adevărat măsura „succesului” tuturor celor de noi așezate în timpul rânduit călătoriei pământești.
Tot cu uimire am putea privi, oarecum, și spre Evanghelia acestei Duminici. Știți sau ați auzit astăzi, în orice biserică v-ați fi aflat, acea parcă nesfârșită înșiruire de nume. 42 de toate.
Nimic întâmplător. Căci în această Duminică dinaintea sărbătorii Naşterii Domnului este Duminica Sfinţilor Părinţi după trup ai Mântuitorului, în care Biserica a rânduit să se citească Evanghelia de la Matei 1,1-25, unde se prezintă genealogia sau „Cartea neamului lui Iisus Hristos”. Îl aflăm, așadar, ca fiind Om adevărat și Dumnezeu adevărat. Om real, întru toate asemenea nouă afară de păcat (Evr. 4, 15).
De 3 ori câte 14. Căci „toate neamurile de la Avraam până la David sunt paisprezece; şi de la David până la strămutarea în Babilon sunt paisprezece; şi de la strămutarea în Babilon până la Hristos sunt paisprezece neamuri.”, iar la capătul acestei deplinătăți, Maria „s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt”. Astăzi, înaintea Nașterii Domnului, ca orecând lui Iosif, îngerul Domnului ne spune tuturor să nu ne temem și să ne apropiem de Peștera Betleemului, indiferent de potrivniciile vremurilor, căci numele Pruncului născut acolo este „Emanuel, care se tâlcuieşte: Cu noi este Dumnezeu”.
În Cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian a așezat la sufletele celor prezenți învățăturile desprinse din Evanghelia zilei, dar și chipurile celor doi Sfinți pe care Biserica ni i-a dăruit astăzi spre cinstire.
„Mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns această Duminică dinaintea Praznicului Nașterii Domnului. Conținutul Evangheliei de la Matei 1, 1-25 ne prezintă cartea neamului Mântuitorului Iisus Hristos, în care se argumentează divino-umanitatea Sa. Este Om adevărat, cu înaintași pe linie umană, și este Dumnezeu adevărat, care S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria. De-a lungul veacurilor au fost multe dispute legate de persoana Mântuitorului Hristos, însă cea mai mare a fost aceasta: dacă este și om și Dumnezeu. Este greu pentru firea umană, câteodată împătimită sau distanțată de ceea ce înseamnă privirea duhovnicească și creștinească, să înțeleagă cum o persoană poate fi în același timp și Dumnezeu și Om. Ajutorul și răspunsul ne vin din Epistola Sfântului Apostol Pavel către Efeseni, care s-a citit astăzi, în care ni se spune că prin credință înțelegem această lucrare dumnezeiască.
Evanghelia ne îndeamnă totodată să reflectăm la spița neamului nostru, să ne gândim la înaintașii noștri care au plecat din lumea aceasta, lăsând urme frumoase, o istorie din care ne împărtășim. Suntem chemați să ne pomenim înaintașii, să ne gândim la ei cu recunoștință și să le mulțumim pentru moștenirea lăsată.
Astăzi pomenim doi Sfinți mari ai Bisericii noastre: pe Sfântul Sebastian, care fost martirizat în primele secole creștine, și pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sfânt de neam românesc, cel dintâi sfetnic și duhovnic al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și prin al cărui cuvânt sau sfat duhovnicesc s-au construit multe biserici și mănăstiri în Moldova. Uitându-ne la legătura dintre cei doi, ne gândim la legătura părinte duhovnicesc – fiu duhovnicesc și ne dorim, ca fii duhovnicești ai părinților noștri, să devenim și noi ctitori de biserici. Nu neapărat în sensul propriu al cuvântului, ci de a zidi sufletește pe cei din jurul nostru și a-i folosi duhovnicește pe cei din familie, pe cei apropiați, pe cei cu care conlucrăm în timpul vieții noastre.
La mulți ani tuturor celor care purtați numele Sfinților astăzi prăznuiți! Să fiți sănătoși și ocrotiți de Dumnezeu, iar Sfinții Sebastian și Daniil să mijlocească înaintea Preasfintei Treimi pentru întărirea lucrării pe care o săvârșiți!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.
18 decembrie 2022, Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Catedrala Veche, Liturghie Arhierească, hirotonie întru diacon, prăznuirea Sfinților Sebastian și Daniil Sihastrul, cărora s-au adăugat și rugăciunile de pomenire a Eroilor căzuți în Revoluția din 1989, plinind ceea ce Preasfinția Sa spunea în cuvântul de învățătură, căci, da, „suntem chemați să ne pomenim înaintașii, să ne gândim la ei cu recunoștință și să le mulțumim pentru moștenirea lăsată”.