Șezătoarea „De prin lume adunate și înapoi în lume date” cu elevii Școlii Gimnaziale din Hășmaș

Duminică, 18 Decembrie 2022, la Căminul Cultural din localitatea Hășmaș, Județul Arad a avut loc Șezătoarea intitulată „De prin lume adunate și înapoi în lume date” cu prilejul sărbătorilor de iarnă ce ne bat la poartă.
Șezătoarea era o adunare de mici dimensiuni specifică mediului rural, care avea loc în serile de iarnă.  Cei care participau la șezătoari lucrau, cântau, povesteau.
Ciclul anual al șezătorilor începea după terminarea muncilor agricole când vremea se înrăutățea. Mai bine zis, șezătoarea începea înainte de postul Crăciunului și se încheia înainte de postul Paștelui. În acest timp femeile coseau noile cămăși pe care bărbații și copiii le îmbrăcau la marile Sărbători.
La șezătoarea noastră au participat îmbrăcați în straie populare reprezentative sub-zonei Codru-Moma, elevii Școlii Gimnaziale din localitate sub îndrumarea profesorului de religie Denis Roșu Drăgan care au adus în fata unui public numeros cântece de șezătoare, cantece folclorice din zona Aradului dar și din împrejurimi, vorbe de duh culese din bătrâni, jocuri de fete și feciori dar și colinde religioase și folclorice.
La final, profesorul a mulțumit pentru prezență cadrelor didactice, conducerii școlii, preoților din comună, autorităților locale, părinților, bunicilor, cunoscuților și i-a felicitat pe elevi pentru muca depusă și pentru frumoasa prestație.
Activitatea desfășurată face parte din parteneriatul semnat la începutul anului școlar între Școala Gimnazială Hășmaș si Parohiile Ortodoxe din Comună.
Prof. Denis-Alexandru Roșu-Drăgan