Sfințirea noii case parohiale și lansarea volumului de artă fotografică în parohia Arad Micalaca Veche II

În după amiaza zilei de cinstire a Sfântului apostol Andrei, ocrotitorul României, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei al Aradului, însoțit de părintele Tiberiu Ardelean inspector eparhial, a săvârșit slujba de sfințire a noii case parohiale din parohia Micalaca Veche II. În cuvântul de învățătură rostit Chiriarhul arădean a menționat că această parohie se întregește acum, după ce s-a ridicat și înfrumusețat cu pictură lăcașul de cult, arătând că rostul unui asemenea edificiu în viața comunității este acela de a fi permanent deschis pentru trebuințele tuturor credincioșilor.

Hotărârea edificării casei parohiale a venit în momentul în care o bună credincioasă din loc a donat pentru acest scop suma reprezentând contravaloarea casei părintești.

A urmat apoi în biserica parohială, în prezența Chiriarhului, a părintelui inspector, a domnului Călin Bibarț, primarul municipiului Arad, a reprezentanților Centrului Municipal de Cultură Arad, a preoților și credincioșilor parohiei, prezentarea volumului de artă fotografică ”Pictura interioară din biserica Nașterea Domnului Arad Micalaca Veche II”, autor lector univ. dr. Cătălin Băluț. Cartea a fost finanțată de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad în cadrul proiectului ”Artă culturală contemporană –  Biserica Nașterea Domnului Arad, proiecte culturale 2022. Cartea a fost tipărită în Editura Arhiepiscopiei Aradului și a Editurii Mega – Cluj Napoca. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit cuvinte de apreciere pentru munca depusă de pictorul bisericesc atât la Catedrala arhiepiscopală ”Sfânta Treime”, cât și la celelalte biserici pictate în urbea arădeană, între care și cea la care se face referire, rugând pe Milostivul Dumnezeu să-i sporească darul și să-l poată transmite cât mai multor ucenici. La rândul său, domnul profesor Constantin Cezar-Cătălin Băluț a mulțumit pentru oportunitatea prezentării unui volum de artă fotografică în lăcașul de cult în care a simțit că DĂRUIREA a fost sentimentul tuturor celor care și-au adus obolul material și spiritual la îmbrăcarea în haina picturală. De aceea se cuvine a aduce prinos de recunoștință celor trecuți la cele veșnice, cu rugă de așezare a sufletelor lor în loc de odihnă, iar celor în viață cu răsplătire cerească.

Preotul paroh a mulțumit lui Dumnezeu pentru o zi deosebită din viața parohiei și tuturor celor de față pentru contribuția avută: Înaltpreasfințitului Timotei pentru poposirea în mijlocul credincioșilor și cuvintele rostite, Primăriei arădene, reprezentată de domnul primar și Centrului Municipal de Cultură Arad, reprezentat de doamna Dănuța Bulboacă, pentru sprijinul în realizarea volumului de artă fotografică. De asemenea i-au fost adresate cuvinte de felicitare pictorului bisericii, pentru această frumoasă lucrare științifică ce se adaugă celor iconografice împlinite până acum în enorie, anume pictarea bisericii în interior, realizarea mozaicurilor exterioare și decorarea frontului casei parohiale.

Pr. Mircea Bupte