Arhiepiscopul Aradului și-a sărbătorit Ocrotitorul spiritual în Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În fiecare an, la data de 22 ianuarie, pomenirea Sfântului Ap. Timotei, clerul și credincioșii arădeni își sărbătoresc pe Arhipăstorul lor, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului.

În această zi de sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură,  Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Omul și pomul” (cf. citirilor scripturistice: 1 Tim. 4 și Luca 19), așa cum se știe, se cunosc, cel dintâi după fapte, celălalt după roade. Zaheu din Evanghelie e mic de statură, având nevoie de înălțimea dudului spre a-L vedea pe Mântuitorul înconjurat de mulțime, deși Acesta îl căuta ca și pe toți cei din casa lui. Numele însuși de Zaheu, ce se tâlcuiește ,,Dumnezeu și-a amintit” și pe care îl strigă Mântuitorul este reprezentativ pentru îndreptarea sa. Sfaturile Apostolului neamurilor către ucenicul său Timotei, cu răspundere pentru comunitate, privesc desăvârșirea, cerința unui suiș continuu al vieții creștine spre Dumnezeu.

La finalul sfintei slujbe, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, în numele clericilor și credincioșilor arădeni, l-a felicitat pentru Înaltpreasfințitul Părinte Timotei pentru întreaga lucrare pastoral-misionară și administrativă săvârșită în mijlocul păstoriților săi în cei aproape 40 de ani de când este Arhipăstorul arădenilor, oferindu-i din partea tuturor un frumos coș cu flori.

Rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Chiriarhului nostru au fost rostite și în cadrul Sfintei Liturghii.

De altfel, Înaltpreasfinția Sa a fost sărbătorit și în cadrul întrunirii Adunării eparhiale ce a avut loc ieri în sala de festivități de la Centrul Eparhial.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a adresat celor prezenţi un cuvânt de mulțumire și de binecuvântare.

***

Arhiepiscopul Aradului îl are ca ocrotitor pe Sf. Ap. Timotei, ucenic al Sf. Ap. Pavel, de peste o jumătate de secol, din slăvita zi de prăznuire a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie 1969), când a primit tunderea în monahism la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, iar din anul 1984, când a fost instalat episcop al Aradului, această zi a devenit sărbătoare pentru preoţii şi credincioşii Eparhiei Aradului.

Mulţumind mai întâi Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra părintelui nostru sufletesc, Îl rugăm pe El, Dătătorul a tot binele, să întărească prin Harul Său ceresc, pe Arhipăstorul nostru, cu sănătate îndelungată şi cu sporite puteri sufleteşti, spre slujirea cât mai rodnică a Bisericii strămoşeşti şi a semenilor.

Protos. Dr. Iustin Popovici

Foto credit: glasulcetatii.ro