Sf. Ioan Botezătorul, prăznuit la Catedrala Veche în prezența Ierarhilor arădeni: Liturghie Arhierească, hirotonie întru preot și hirotesie a 5 duhovnici

„Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan. Acesta a venit spre mărturie, ca să mărturisească despre Lumină, ca toți să creadă prin el. Nu era el Lumina, ci ca să mărturisească despre Lumină.” (Ioan 1,6-8).

7 ianuarie 2023. O nouă filă de viață, o nouă zi pe calea mântuirii, un nou popas duhovnicesc pentru a culege, după putință și voință, cele necesare strașnicei pășiri pe calea spre Acasă. În calendarul nostru ortodox, unde lesne ne este a găsi reperele atât de necesare vieții de zi cu zi, scris este astăzi numele Sfântului Proroc, Înaintemergător și Botezător Ioan. Știți deja, cel care ieri, „la plinirea vremii”, L-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos, descoperindu-i-se acolo, la râul Iordan, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, căci a văzut „Duhul lui Dumnezeu coborându-Se ca un porumbel peste El și glas din cer care zicea: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit”. 

Catedrala istorică a Aradului, îndeobște cunoscută nouă sub numele de Catedrala Veche, este așezată sub ocrotirea Sfântului astăzi prăznuit, având ca hram „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Deci cu atât mai mult ne este nouă, viețuitorilor cetății, sărbătoare.

Sărbătoare a cărei Liturghie i-a adus împreună pe Ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, care, împreună cu soborul slujitor, s-au rugat Sfântului Proroc Ioan să mijlocească înaintea Tronului Ceresc pentru „via aceasta”, dăruind totodată Bisericii, prin punerea mâinilor Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, un nou slujitor: tânărul teolog Ciprian Gheorghe Bisorca fiind hirotonit întru preot spre buna păstorire a credincioșilor din Parohia Iercoșeni cu filia Hodiș. Tot astăzi, Preasfinția Sa a hirotesit duhovnici pe Părinții Bordea Cosmin, Gaidoș Lucian, Cosma Cristian, Bisorca Ciprian și Gligor Dacian, pentru a putea conduce pe calea mânturii credincioșii din Parohiile Poenari, Julița, Sintea Mică, Iercoșeni și Șiștarovăț.

 „Îi felicităm pe toți cei cinci Părinți hirotesiți astăzi ca duhovnici, îi felicităm pe părinții care i-au născut și crescut în dreapta credință, pe părinții profesori, părinții duhovnici care i-au format pentru slujirea preoțească, pe doamnele preotese care le sunt alături în această misiune, nădăjduind că vor lucra frumos și eficient în parohiile încredințate pentru a păstori și conduce credincioșii pe calea mântuirii”, a spus Preasfințitul Emilian.

Că astăzi cele de sus cu cele de jos au prăznuit şi cele de jos cu cele de sus împreună au vorbit a stat ca dovadă momentul acela plin de însemnătate în care Preasfințitul Părinte Emilian i-a pomenit înaintea Sfintei Mese pe toți Ierarhii, preoții, profesorii și cântăreții care, în timpul vieții pământești, au trecut prin Catedrala aflată astăzi la ceas de sărbătoare.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a așezat la sufletele credincioșilor pilda vieții Sfântului Ioan Botezătorul, subliniind că „cinstirea Sf. Ioan Botezătorul este pentru întreaga Biserică o înălțare, o amintire constantă a îndatoririi noastre, ca botezați în numele Domnului”.

„Suntem încă în atmosfera Bobotezei, arătarea Sfintei Treimi, după cum am văzut ieri la Sfințirea cea mare a apei. Astăzi, potrivit tradiției, se sărbătorește cel prin care s-a săvârșit taina, pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare între cei născuți, după cum Însuți Mântuitorul l-a caracterizat. 

Sfântul Proroc Ioan a avut o însemnătate mare în istoria mântuirii și de aceea este sărbătorit ca atare. Icoana Judecății din urmă este limitată adesea la icoana Deisis, icoana care nu lipsește din biserică: Mântuitorul, avându-i de-a dreapta și de-a stânga pe Maica Sa și pe Sfântul Ioan Botezătorul. Este icoana care unește mintea cu inima, pentru a conștientiza că suntem în fața judecății lui Dumnezeu. Astăzi, în mod deosebit îl sărbătorim pe Sfântul Ioan, pentru că prin el s-a săvârșit acest mare act al mântuirii noastre, botezul. Noi, prin Taina Botezului, intrăm în viața veșnică, redobândim ceea ce am pierdut. Ne afundăm în apa curățeniei. 

Sf. Ioan Botezătorul, spre deosebire de alți Sfinți, are două zile de ținere în legătură cu viața sa: Nașterea și Taiarea capului. Îl cinstim astăzi, pentru a treia oară, în legătură cu Botezul Domnului, iar la toate sărbătorile îl pomenim între cei dintâi. Foarte mulți oameni îi poartă numele, iar noi înșine îl socotim pururea mijlocitor al nostru înaintea lui Dumnezeu. 

Trebuie să știm că cinstirea Sf. Ioan Botezătorul este pentru întreaga Biserică o înălțare, o amintire constantă a îndatoririi noastre, ca botezati în numele Domnului. Sf Ioan Botezătorul, cel mai mare între proroci, este cel care face legătura între Legea veche si cea nouă. Pe Testamentul cel vechi îl pecetluiește, iar pe cel nou îl începe. A fost un reformator al vremii sale, cu o ținută înaltă, iar rostul său de a fi Înaintemergător al Mântuitorului rămâne în viața lumii întregi, a istoriei Bisericii, a mântuirii noastre. 

Astăzi, pe lângă personalitatea sa deosebită, Biserica amintește un moment mai deosebit, cel al strămutării mâinii sale, cu care L-a botezat pe Mântuitorul, din vechea cetate a Antiohiei la Constantinopol, la sfârșitul mileiunului I. Acea mână a Sfântului Ioan este ocrotitoare și astăzi a creștinătății și a creștinilor.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Zi de ianuarie, 7 

Zi de praznic, zi de sărbătoare, zi în care Liturghia Arhierească de la Catedrala Veche a unit în împreună-rugăciune pe Ierarhii cetății noastre, pe preoții slujitori ai acestui Sfânt Altar, noii duhovnici hirotesiți și pe credincioșii arădeni.

Zi în care, Preasfinția Sa a reamintit tuturor celor prezenți datoria plinirii celor făgăduite la Botez, întru toate cele ale vieții.

„Vă așez la inimi, gândul și dorința ca Sfântul Ioan Botezătorul să vă ocrotească și să puneți în practică foarte bine ceea ce ați făgăduit la Botez, lepădarea de satana și unirea cu Hristos și mărturisirea Sa în lume. Să aveți un an plin de roade duhovnicești și materiale. Să vă păstrați sănătatea sufletească și trupească pentru a vă bucura de lucrarea în familie, în societate și de darurile lui Dumnezeu. La mulți și binecuvântați ani tuturor!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

O zi de ianuarie 7, an 2023, și o chemare de peste veacuri: „Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor. Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui”.

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/7010/foto-sf-ioan-botezatorul-praznuit-la-catedrala-veche-in-prezenta-ierarhilor-aradeni-liturghie-arhiereasca-hirotonie-intru-preot-si-hirotesie-a-5-duhovnici