Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii școlilor teologice, sărbătoriți de studenții și elevii teologi arădeni

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi reprezintă prăznuirea ocrotitorilor învățământului teologic. Și pentru școala teologică arădeană, prăznuirea de anul acesta a Sfinților Trei Ierarhi s-a constituit, ca de obicei, într-un moment de aleasă sărbătoare.

Astfel, în ajunul sărbătorii, la Paraclisul din curtea clădirii școlilor teologice arădene a fost săvârșită Vecernia cu Litie a sărbătorii de către Pr. Conf. dr. Lucian Farcașiu și Pr. Lect. Dr. Ștefan Negreanu, preoți slujitori la Paraclisul așezământului teologic. Răspunsurile la strană au fost oferite de grupul de studenți și absolvenți ai Facultății, care după obicei înfrumusețează cântarea liturgică în acest Paraclis. La sfârșitul Vecerniei cu Litie Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu a rostit un cuvânt de învățătură în care s-a referit la contribuția Sfinților Trei Ierarhi la cristalizarea învățăturii despre Sfânta Treime.

În dimineața zilei de 30 ianuarie a fost săvârșită Utrenia și Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului dimpreună cu Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în Catedrala Veche din Arad, soborul părinților slujitori fiind format din părinții profesori care ostenesc la cele două școli teologice arădene: Facultatea de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corurile reunite a studenților și elevilor seminariști, sub conducerea Pr. Lect. Dr. Tiberiu Ardelean, Prof. Marius Lăscoiu și prof. Adrian Bugyi.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu a vorbit despre legătura dintre dreapta învățătură a Bisericii și a dascălilor consacrați pentru a propovădui. Sfinții prăznuiți ai zilei, numiți tocmai și mari dascăli ai vremii lor, datorită pregătirii și lucrării, au urmat un sistem al învățăturii într-o vreme de afirmare a Bisericii și mai ales a Teologiei ei, cerând mereu credința și reușita sau încununarea vieții creștine cu ajutorul harului lui Dumnezeu.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii a fost hirotesit întru Iconom Stavrofor Pr. Prof. Călin Teuca, Directorul Seminarului Teologic din Arad. În continuare, a săvârșită slujba Panihidei pentru dascălii, ostenitorii și absolvenții școlilor teologice arădene, adormiți în Domnul.

După finalul Dumnezeieștii Liturghii, corurile reunite ale celor două școli teologice arădene au intonat trei piese corale adecvate acestei sărbători, între ele fiind intercalate lecturi din operele Sfinților Trei mari Ierarhi.

La sfârșitul slujbei, Părintele Decan al Facultății de Teologie din Arad, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja a mulțumit ierarhilor arădeni pentru prezența la sărbătoarea învățământului teologic arădeaan, pentru implicarea și susținerea evenimentelor dedicate bicentenarului Teologiei din orașul nostru, care au avut loc pe tot parcursul anului trecut, subliniind  rolul teologiei în cetatea Aradului bisericesc social și cultural, arătând că Facultatea de Teologie Ortodoxă este „făclia aprinsă” în cetatea Aradului.

La această manifestare din Catedrala Veche arădeană au fost prezenți D-l Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad și d-na Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, în semn de apreciere pentru aportul pe care teologia arădeană și-l aduce la viața culturală a orașului și la prestigiul Universității de stat arădene.

Pr. Conf. Dr. Lucian Farcașiu