Slujire Arhierească în biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Arad-Centru

Frumoase și cuprinzătoare cuvinte au răsunat astăzi în Bisericuța de pe Eminescu din Arad, acolo unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În vremuri în care tulburările sufletești și trupești sunt parcă la tot pasul, Biserica vine și ne spune, prin cuvântul Ierarhului, cum o femeie cananeancă, prin stăruință, dragoste, smerenie și credință smulge vindecarea de la Mântuitorul.

Privită din prisma trăirilor fiecăruia dintre noi, această zi ar putea purta un ocean de nume și fiecare val al vieții să aducă la mal deopotrivă vești de bucurie, nădejde, emoție, teamă, singurătate, împlinire, dor, îngândurare, de disperare sau de înălțare.

Deloc greu de înțeles. Pentru că de ar fi să îi întrebăm pe cei din jurul nostru ce nume poartă ziua lor, deloc surprinzător ar fi să auzim: Bucurie, de la un copil lipsit de griji; Entuziasm, de la un tânăr în fața căruia un nou drum se deschide; Singurătate, de la bunicul uitat de vreme în prispa casei; Bunătate, de la voluntarul care tocmai a plantat un pom sau a salvat o viață; Deznădejde, de la cel care de mult timp se chinuie în hățișurile depresiei; Fericire, de la sportivul care după ani de muncă a urcat pe podium; Îngândurare și Teamă de la cel care încă nu a aflat bun răspuns problemelor sale; Nădejde, de la prietenii care stăruiesc înaintea lui Dumnezeu și a Sfinților pentru cel îngândurat și încă temător; Recunoștință, de la cel care tocmai a ascultat un „La mulți ani!” cântat cu inimă bună; Înălțare, de la preotul ce tocmai a săvârșit dumnezeiasca Liturghie… iar exemplele ar putea continua la nesfârșit.

Milioane de suflete, milioane de răspunsuri, milioane de nume date, poate, aceleiași zile de 29 ianuarie.

Privită prin glasul Evangheliei de astăzi, această a 17-a Duminică după Rusalii coase cu firul nevăzut al purtării de grijă a lui Dumnezeu toate cele de mai sus și poartă numele femeii Cananeence. Știți, acea femeie care, identificându-se cu durerea fiicei sale, devine glasul ei înaintea lui Dumnezeu „cerșind” vindecarea. Toate cele ale noastre, ne invită această Duminică, să le deschidem cu cheile oferite de exemplul acestei mame: stăruința în rugăciune, dragostea, smerenia, credința și pornirea aceea tainică, lăuntrică de a te face glasul celui aflat în suferință, înaintea lui Dumnezeu. Chipul acestei mame, chipul plin de dragoste și înțelepciune al femeilor creștine după cum avea să spună Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în Cuvântul de învățătură așezat astăzi la sufletele credincioșilor.

CUVÂNTUL IERARHULUI

Dragostea și înțelepciunea mamelor creștine

„Sfânta Evanghelie care se citește la Sfânta Liturghie din Duminica a 17-a după Rusalii (Matei 15, 21-28) reprezintă una dintre cele mai tulburătoare lecturi (ale Evangheliei), pentru că ni-L prezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos într-un mod neobișnuit. El, care a vindecat o mulțime de oameni, nu răspunde cererilor femeii Cananeence, ca să-i vindece fiica bolnavă. Insistența, credința, dragostea și smerenia femeii conving pe Domnul Iisus Hristos spre a-i vindeca fiica: „Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de diavol”, adică, ai milă (grijă) de mine.

Observăm aici, că mama îndurerată se identifică deplin cu suferința fiicei.

Dragostea, credința și smerenia ei sunt virtuțile (calitățile) ce sunt evidențiate de Domnul Hristos. El face pe alții învățători pentru noi atunci când nici nu ne așteptăm. Indiferent de starea noastră, cultura, rangul, priceperea noastră, avem de învățat de la fiecare om…

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că, Domnul a amânat răspunsul la cererea femeii Cananeence ca să o încununeze, ca să arate ucenicilor și celor prezenți acolo, că Dumnezeu poate să ridice și dintre cei care nu sunt iudei, să ridice învățători de la care se poate învăța puterea rugăciunii.

Apoi vedem ce fel de credință are această femeie atunci când se roagă cu durere și iubire multă pentru fiica ei. Credința ei este luminată și întărită de stăruința în rugăciune, fiindcă ea insistă și persistă, ea nu se descurajează, nu deznădăjduiește, ea nu dă înapoi. Așadar, stăruința ei în rugăciune a dorit Mântuitorul Hristos să o scoată în evidență.

De asemenea, Domnul evidențiază răbdarea mamei (femeii Cananeence). A răbdat atât de mult pentru suferința fiicei și acum rabdă un anumit refuz și o anumită umilire, dar nu dă înapoi. Pentru aceste virtuți ale ei: stăruința, răbdarea, credința și smerenia, Domnul Hristos schimbă atitudinea și o laudă… și vindecă în ceasul acela pe fiica ei.

Așa să învățăm și noi de la această mamă: răbdarea în suferință, rugăciunea stăruitoare, credința în Dumnezeu, smerenia înaintea Lui.

Tot ea ne-a învățat să ne rugăm, să spunem: „Doamne, ajută-mă!” și „Doamne miluiește-mă!”, având încredințarea că Dumnezeu ne ascultă și ne împlinește rugăciunile, după cum ne este de folos. Învățăm totodată să ne rugăm pentru familia noastră, pentru cei care sunt în suferință, care au nevoie de ajutor. Dacă suntem atenți la sfintele slujbe (Sfânta Liturghie), observăm că Biserica (comunitatea credincioșilor împreună cu clerul) se roagă pentru toți oamenii: pentru cei care sunt bolnavi, care călătoresc, care studiază, care lucrează etc.

Să dăm slavă lui Dumnezeu pentru această minunată pedagogie a Lui prin care ne arată cum noi putem învăța de la fiecare dintre semenii noștri și mai ales de la cei care suferă, dar își păstrează credința, dragostea, răbdarea și smerenia.      Să-I facem loc lui Dumnezeu în inimile noastre, pentru ca El să ne miluiască pe toți cu sănătate, înțelepciune har și daruri spre Slava Lui și mântuirea noastră. Amin!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian.

29 ianuarie 2023, Duminica a 17-a după Rusalii, Liturghie Arhierească la Bisericuța de pe Eminescu, descoperirea „minunatei pedagogii” a lui Dumnezeu de a ne arăta, de vrem a auzi și vedea, că „putem învăța de la fiecare dintre semenii noștri noștri, și mai ales de la cei care suferă, dar își păstrează credința, dragostea, răbdarea și smerenia”, care sunt cheile vindecărilor de tot felul.

Nu știm ce nume poartă această zi în sufletele fiecăruia dintre dumneavoastră, însă nădăjduim ca atunci când încercările devin prea grele, să aflați acei oameni pe cale, care să vă fie glas de rugăciune și nădejde de bine înaintea lui Dumnezeu.

Sursa:https://www.glasulcetatii.ro/articol/7185/foto-staruinta-dragostea-smerenia-si-credinta-femeii-cananeence-l-au-convins-pe-mantuitorul-sa-ii-vindece-fiica-ps-emilian-crisanul