CERC PASTORAL-MISIONAR LA CENTRUL DE ÎNGRIJIRE VÂRSTNICI ARAD

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2023 „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

În contextual societății de astăzi ce este marcată de egoism, individualism și secularizare, Bisericii îi revine rolul de a intensifica misiunea în sprijinirea persoanelor vârstnice. Din punct de vedere al muzicii bisericești, care are rolul de a susține rugăciunea, se cuvine să-i cinstim pe imnografii și cântăreții bisericești.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, joi, 23 februarie, începând cu ora 10.00, preoții din cadrul Cercului pastoral-misionar Arad au poposit în Capela din cadrul Centrului de Îngrijire Vârstnici din Arad, prin bunăvoința doamnei director Dr. Fira Popa, unde își desfășoară activitatea pastorală Părintele Aurel Jigovan.

Coordonatorul Cercului pastoral Arad, Părintele Petru Ursulescu, a prezentat tematica pe care o are în vedere anul 2023, care va fi dezbătută pe larg în cadrul întrunirilor preoțești lunare. A fost evidențiat cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care sublinia faptul că: „Grija pentru bătrâni, pentru copii și săraci arată gradul de civilizație și profunzimea trăirii creștine a unui popor”. În Vechiul Testament cel care nu-și cinstea părinții vârstnici era socotit ca un blasfemiator. Biserica este chemată să identifice metode pastorale noi, pentru a răspunde nevoilor persoanelor vârstnice. În privința muzicii bisericești, Părintele Patriarh spunea că: „Teologia exprimată în imnografia bisericească este una dintre cele mai bogate în sensuri și, în același timp, lămuritoare pentru credincioșii Bisericii noastre, de aceea trebuie valorificată mai mult în predicile și catehezele din zilele noastre”.

Întrunirea a debutat cu o slujbă de pomenire pentru Preotul Emil Roman, trecut la cele veșnice, cu câteva zile în urmă, care a fost coordonatorul Cercului pastoral-misionar Arad o perioadă îndelungată. A urmat săvârșirea Tainei Sfântului Maslu în capela instituției, unde preoții prezenți au sfințit untdelemnul. La sfârșitul Sfintei Taine au fost unși cu untdelemn sfințit toți beneficiarii Centrului. Această inițiativă are rolul de a arăta prețuirea pe care păstorii de suflete din municipiul Arad o arată față de persoanele vârstnice, aducând lumină și bucurie în sufletele lor.

Privirile senine, pline de recunoștință ale vârstnicilor din acest centru au umplut inimile preoților prezenți de o bucurie duhovnicească înaltă, pe care, cu siguranță, nu o vor uita în grabă.

 Pr. Petru Ursulescu