Factbox: Tipurile de post

Ziua de luni a reprezentat începutul Postului Mare, prilej pentru care vă prezentăm felurile postirii.

În acest post, credincioșii ortodocși nu mai consumă alimente de origine animală și încep o perioadă de renunțare și sobrietate care va culmina cu frumusețea sărbătorii Învierii Domnului.

Recapitulăm aici principalele feluri de postiri, pentru o înțelegere mai ușoară și clară.

După asprime

  1. Postul integral (total) sau ajunarea propriu-zisă, ce reprezintă abținerea totală de la apă și mâncare pe un timp definit (nu prea lung). Acest fel de post a fost ținut de Moise pe muntele Sinai, timp de 40 zile (Ieșirea 24,18) și mulți alții.
  2. Postul aspru (xirofagie). La acest tip de postire se recomandă consumarea de hrană uscată și apă. Acest tip de post a fost ținut de Sf. Ioan Botezătorul în pustia Iordanului (Matei 3,4; Marcu 1,6) și nu numai.
  3. Postul comun sau obișnuit. În cadrul acestui fel de post se admite consumarea mâncărurilor gătite din alimente de origine vegetală, fără a se consuma orice aliment de origine animală.
  4. Postul ușor (dezlegare). Pe parcursul acestui tip de post se îngăduie consumarea peștelui și a vinului, precum și a untdelemnului, în perioadele când este impus post aspru.

În funcție de extensiunea postului, acesta poate fi:

  1. Post general (obștesc) fiind ținut de întreaga Biserică.
  2. Post local (regional), ce este ținut într-o regiune, o eparhie sau o localitate.
  3. Postul particular (personal), ținut de fiecare credincios în parte, după nevoile personale și în afara posturilor obștești.

În funcție de durata lui, postul poate fi de două feluri:

  1. Post de o zi, cum ar fi:
    – toate miercurile și vinerile de peste an, cu mici excepții;
    – Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie);
    – Ziua Ajunului Bobotezei (5 ianuarie);
    – În ziua Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august).
  2. Post de mai multe zile, sunt în număr de patru:
    – Postul Nașterii Domnului (postul de iarnă);
    – Postul Paștilor sau Păresimile (postul de primăvară);
    – Postul Adormirii Maicii Domnului (postul de vară);
    – Postul Nașterii Domnului (al Crăciunului).

Cum se postește în Postul Mare

Postul Mare este, în general, un post aspru.

  • în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
  • în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;
  • miercuri în Săptămâna Pătimirilor se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;
  • în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;
  • La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte.

Informații preluate din „Liturgica Generală”, autor Pr. prof. univ. dr. Ene Braniște, Editura Basilica, București – 2015.

Foto credit: urcusspreinviere.ro

https://basilica.ro/factbox-tipurile-de-post/