Ziua Internațională a Tineretului Ortodox: Tinerii conferă dinamism Bisericii

De Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, marcată anual în data de 2 februarie, amintim un mesaj recent al Părintelui Patriarh Daniel, care spunea că prezența tinerilor în Biserică trebuie să fie activă și plină de dinamism. Amintim și câteva exemple de acțiuni în slujba aproapelui făcute de organizații ale tinerilor din Biserica Ortodoxă Română.

Anul trecut, la Gala voluntarilor „Tineri în acțiune!”, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre implicarea tinerilor ortodocși în acțiunile filantropice ale Bisericii sau în inițiative proprii de ajutorare a aproapelui.

Preafericirea Sa a citat din prima sa epistolă sobornicească a Sf. Ioan, care spune: „Fiii mei, să nu iubim cu vorba, numai cu gura, ci cu fapta şi cu adevărul” (1 Ioan 3, 18) și chemarea Sf. Petru la slujirea aproapelui: „După darul pe care l-a primit fiecare, slujiți unii altora, ca niște buni iconomi ai harului celui de multe feluri ai lui Dumnezeu” (1 Petru 4, 10).

„Iată, dragi tineri, că iubirea față de aproapele nu trebuie să rămână doar la nivel declarativ, ea trebuie materializată în ajutorarea asumată și responsabilă a celui aflat în nevoie. Aşadar, devenim membri activi și responsabili ai Bisericii, prin iubire milostivă față de aproapele”, a transmis Patriarhul României.

„De aceea, și denumirea Grupului de voluntari ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Tineri în acțiune!, arată că prezența voastră – și a tinerilor, în general – în Biserică, nu trebuie să fie doar una meditativă, ci și activă, plină de dinamism, care arată atât vigoarea tinereții, cât și conștiința unei apartenențe vii, active, la comunitatea eclesială.”

Organizațiile studenților ortodocși se implică în numeroase astfel de proiecte filantropice.

Câteva exemple:

  • ASCOR Iași a construit patru case pentru familii nevoiașe;
  • ASCOR Bacău s-a implicat în realizarea unei case pentru o familie numeroasă;
  • Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte (ATOR-BM) a inițiat și dezvoltat un întreg program de tabere sociale pentru aproape 800 de copiii nevoiași din regiune, iar în luna decembrie încalță cu ghete de iarnă aproape 2000 de copii.

Marcată anual în 2 februarie, Ziua Internațională a Tineretului Ortodox a fost instituită în iunie 1992, în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos – Organizația Mondială a Tineretului Ortodox.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

https://basilica.ro/ziua-internationala-a-tineretului-ortodox-tinerii-confera-dinamism-bisericii/