8 martie: Ziua internațională a femeii

Pe 8 martie, în toată lumea se serbează Ziua internațională a femeii. Istoria celebrării acestei zile a debutat la începutul secolului 20 în America de Nord și Europa.

Prima zi națională a femeii a fost serbată în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie 1909 în amintirea grevei angajaților din industria textilă din 1908 în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.

Un an mai târziu, în 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Prima zi internațională a femeii

Ziua internațională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Elveția, Danemarca și Germania pe 19 martie 1911. În manifestările organizate cu acest prilej au fost cerute pentru femei o serie de drepturi, precum dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, dreptul de vot, dreptul de a ocupa o funcţie publică și eliminarea discriminării la locul de muncă.

Anul 1975 a fost declarat Anul internațional al femeii, ocazie cu care Organizația Națiunilor Unite a celebrat pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie.

Pentru a stabili o direcție clară în ceea ce privește drepturile femeilor, în cadrul conferinței mondiale ONU de la Beijing din 1995 a fost semnată de 189 de state o declarație ca punct de plecare pentru ca fiecărei femei să i se permită atingerea potențialului maxim de care dispune.

Din martie 2016, în România a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie ca Ziua femeii şi 19 noiembrie ca Ziua bărbatului.

Sărbătoarea femeii creștine

Pe lângă Ziua internațională a femeii serbată pe 8 martie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat a treia Duminică după Paști ca fiind Duminica femeilor creștine (Hot. Nr. 4014/22 iulie 2020). Această inițiativă de prețuire a credinței și a curajului femeilor creștine evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești.

În mesajul transmis anul trecut cu ocazia Zilei femeilor creștine, Patriarhul Daniel a spus că „femeile creștine din viața Bisericii au urmat voinței lui Hristos, așa cum i-au urmat Maica Domnului, Femeile Mironosițe, Sfintele Mucenițe, Sfintele Cuvioase și întregul șir al tuturor Sfintelor Femei, înscrise în calendarul Bisericii și cinstite de Biserică”.

Citește și Femeia creștină – binecuvântare pentru familie și Biserică. 8 citate ale Patriarhului Daniel

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

https://basilica.ro/8-martie-ziua-internationala-a-femeii/