Cerc misionar în Parohia Gurahonț

În data de 25.03.2023, cu începere de la ora 15, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr. 3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Aurelian Iulian, s-au întrunit, la Biserica ortodoxă cu hramul „Buna Vestire” din parohia  Gurahonţ, protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întâlniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului, la care au participat credincioşii din parohia Gurahonț.

Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr.Groza Ștefan de la parohia Dieci, pr. Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr. Curechean Alin de la parohia Cil, pr.Bej Florin de la parohia Crocna,  pr.Cristea Silviu de la parohia Guravăii, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești și pr. Bele Raul de la parohia Secaș.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română, preotul Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești a susținut următoarele teme:

  1. Chipuri de persoane în vârstă care s-au remarcat, în Sfânta Scriptură, ca exemple de viețuire creștină (prorocița Ana, dreptul Simeon, preotul Zaharia etc.);
  2. Fenomenul de „îmbătrânire” a populației, o provocare pastorală și misionară în viața Bisericii.

În susținerea temei părintele Teodor spunea:

În jurul preoților s-a concentrat dintotdeauna activitatea vieții religioase, preoții fiind socotiți cei care au puterea de a săvârși lucrarea pastoral-misionară, lumea învestindu-i cu răspunderea și misiunea de a crea legături sociale între cre­din­cioșii tineri sănătoși și cei bătrâni și încer­cați, precum și de a mijloci între ei și Dumnezeu.

Biserica este instituția în care lucrarea preo­țească este binecuvântată și prin care sunt puse la dispoziția omului toate binefacerile harului Duhului Sfânt. Biserica se pune la dispoziția omului vârstnic cum a făcut-o și Capul acesteia, Fiul Omului (Ioan 5, 27).

Pastorația bolnavilor vârstnici trebuie să ne facă să înțelegem, pe de o parte, că omul vârstnic ce sfidează boala și înfruntă suferința de orice fel și bolnavul, încercat din greu, are ca finalitate înțelegerea de către omul vârstnic a voii lui Dumnezeu, acceptarea iconomiei de mântuire și cunoașterea iubirii lui Dumnezeu pentru noi, fiii Săi.

La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Moț Iulian a mulţumit preoților și celor prezenți pentru participare.

Pr. Moț Aurelian Iulian