Etapa județeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă Arad

Seminarul Teologic Ortodox Arad a găzduit, sâmbătă, 18 martie 2023, etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie- cultul ortodox pentru clasele V – XII. Cei 200 de candidaţi cu înclinații, aptitudini și interes pentru disciplina religie au trăit emoţiile unui concurs şcolar, dar şi bucuria întâlnirii cu ierarhul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei.  

Olimpiada a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, și sub atenta grijă a doamnei Inspector Școlar pentru disciplina religie, Veronica Sirca.

Elevii participanți s-au pregătit din timp, fiind dornici să-și prezinte munca și cunoștințele pe care le-au acumulat, pentru ca astfel să se califice la etapa națională a Olimpiadei de religie, care va avea loc în perioada 19-23 aprilie 2023 la Deva, județul Hunedoara, pentru clasele V-VIII, iar pentru clasele IX-XII, gazdă va fi Municipiul Arad.

În cuvântul Înaltpreasfinţiei Sale, a fost amintită originea Olimpiadei, de factură divină, iar ceea ce trebuia să realizeze încă din Antichitate a fost armonizarea virtuților morale cu frumusețea fizică, uniunea indisolubilă dintre bine și frumos, dintre etic și estetic (καλοκαγαθία-kalokagathia).

Nu oricine intră în concurs/campionat, pentru că trebuie să cultivăm mintea, lucrurile echilibrându-se în ființa noastră corporală, așadar, și cele trupești și cele spirituale.

Înaltpreasfinția Sa le-a urat olimpicilor să fie sănătoși, cu putere de muncă și dorință de studiu.

Disciplina religie, spre deosebire de alte discipline care se adresează minții, se adresează sufletului, astfel încercăm să-i învățăm pe copii să Îl iubească pe Dumnezeu, să-și iubească părinții și semenii și să aplice în viața lor ceea ce învață la ora de religie, care este predată de colegi profesori dăruiți disciplinei.

Prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan, Seminarul Teologic Ortodox Arad