Ierarhii arădeni au săvârșit Denia Canonului Mare

Miercuri seara, în cea de-a V-a săptămână a Postului Mare, Ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, au fost prezenți în mijlocul credincioșilor arădeni pentru a săvârși Denia Canonului Mare.

Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a participat la Denia Canonului Mare, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a slujit în Catedrala Veche a Aradului.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost săvârşit în mănăstirile şi bisericile din Arhiepiscopia Aradului, iar credincioşii arădeni au participat cu multă evlavie pentru a se întări în urcușul duhovnicesc al Postului Mare.

***
Cunoscută drept „Canonul lacrimilor”, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.
Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare”, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică.
Protos. Iustin Popovici