Festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Religie, cultul ortodox, la Arad

În Sâmbăta Luminată, 22 aprilie 2023, începând cu orele 16:00, în Sala Palatului Cultural din Arad a avut loc ceremonia de premiere a Olimpiadei Naționale de Religie Ortodoxă – liceu, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Această zi a fost prilej de aleasă bucurie pentru participanții la această competiție națională, desfășurată anul acesta, la Arad.

După ce joi tinerii au participat la proba scrisă și au mers, vineri, în pelerinaj la câteva mănăstiri arădene, participând la Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, de Praznicul Izvorul Tămădurii, ziua de sâmbătă a continuat să aducă zâmbete pe chipurile oaspeților veniți în Cetatea Aradului.

Alături de loturile olimpice formate din elevii școlilor din întreaga țară și însoțitorii acestora, la eveniment au luat parte delegați ai Ministerului Educației și ai Patriarhiei Române, invitați speciali, membri ai Comisiei Centrale a olimpiadei și reprezentanți ai colectivului de organizare, precum și clerici ai Centrului Eparhial Arad.

Doamna Prof. Veronica Sirca, inspector școlar de Religie în cadrul ISJ Arad a fost cea care a moderat acest eveniment festiv, prezentând programul din această seară.

Ceremonia de premiere a debutat cu un moment artistic deosebit, susținut de corul Sfântul „Ioan Damaschin” Arad, sub bagheta dirijorală a părintelui profesor Gabriel Streulea.

Evenimentul a continuat cu cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, președintele de onoare a acestei competiții naționale, care a arătat că ,,olimpiada este nu numai o destinație din partea școlii, ci și o chemare la care trebuie să răspundem afirmativ. Chiar prin îndrăzneala de a participa la olimpiadă s-a câștigat acest campionat. Încă de la început olimpiada a arătat performanța umană maximă, iar aici la Arad, prin Olimpiada de Religie o manifestare de tinerețe, de credință și de cunoștințe”.

Dintre invitați au rostit discursuri domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru Religie în Ministerul Educației și președinte executiv în cadrul Olimpiadei, domnul Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației, Diac. Alexandru Cuțchi, inspector în cadrul Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, domnul dr. Doru Sinaci, subprefect al Aradului, doamna Prof. Monica Băltărețu, directorul Colegiului Economic din Arad în care a avut loc competiția.

Părintele lect. dr. Filip Albu, Președintele Comisiei Olimpiadei Naționale de Religie și profesor la Facultatea de Teologie din Arad, a arătat că ,,suntem la finalul Săptămânii Luminate, încheiată prin împreună lucrare cu Lumina, pe care tinerii au transmis-o în Municipiul nostru. Prin participarea la această etapă a Olimpiadei, arătați importanța orei de religie. Aradul s-a făcut mare prin elevii olimpici, mulțumind astfel comisiei, tinerilor și tuturor participanților la această olimpiadă”.

După încheierea discursurilor oficiale, domnul inspector Dr. Vasile Timiș, președinte executiv, a citit premiile și a înmânat diplome din partea Ministerului Educației pentru participanții clasați pe primele trei locuri în clasament, precum și pentru mențiuni. Din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Părintele inspector Alexandru Cuțchi a acordat câștigătorilor primelor trei locuri din fiecare clasă câte o Diplomă și medalie comemorativă a anului 2023, precum și alte daruri.

De asemenea, Arhipăstorul Aradului, IPS Timotei a acordat un număr de 58 de premii speciale constând în diplome și bani, din partea Arhiepiscopiei Aradului, ele fiind înmânate de Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural. Un număr de 20 de premii speciale au fost acordate din partea Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad, înmânate de Pr. Lect. Dr. Tiberiu Ardelean și tot atâtea din partea Colegiului Economic din Arad, înmânate fiind de doamna director Prof. Monica Băltărețu.

De altfel, toate loturile olimpice și profesorii însoțitorii au primit pachete cu cărți și produse de colportaj din partea Centrului Cultural Județean Arad,  Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Arad și Arhiepiscopia Aradului, toate acestea fiind așezate în trăistuțe confecționate cu sprijinul corpului profesoral al Seminarului Teologic Ortodox Arad.

Tânăra Mirea Marina, de la Colegiul Național „Carol I” Craiova, elevă clasa a XII-a, care a obținut locul 1, a mulțumit din partea tuturor elevilor olimpici gazdelor și a transmis, mai departe, colegilor olimpici, că munca pe care a depus-o nu a făcut nimic altceva, decât să o unească prin gând, rugăciune și lectură cu Dumnezeu, olimpiada de Religie reprezentând unul din cele mai frumoase momente de comuniune ale tinerilor.

Tot în acest cadru festiv, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a ținut să-l felicite pe elevul seminarist Popa Andri-Voicu-Florian din clasa a XII -a de la Seminarul Teologic din Arad, pentru rezultatele obținute (nota 10, Premiul I, disciplina Dogmatică Ortodoxă) la etapa națională a Olimpiadei pentru Seminariile și Liceele Teologice din Patriarhia Română organizată la Suceava, în perioada 6-9 aprilie 2023, înmânându-i acestuia o Diplomă de apreciere și un premiu în bani.

Nu în ultimul rând, au fost aduse mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului, între care comisia de organizare a olimpiadei, Colegiul Economic din Arad, condus de doamna profesor Monica Băltărețu, Universitatea „Aurel Vlaicu”, condusă de doamna rector Ramona Lile, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, condusă de doamna rector Coralia Cotoraci, precum și Arhiepiscopiei Aradului.

Pentru a încununa bucuria acestor zile, duminică, 23 aprilie, oaspeții vor putea participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Arad.

Competiția care s-a desfășurat în Cetatea Aradului în perioada 19-23 aprilie 2023 este organizată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Arad, în colaborare cu Colegiul Economic Arad și cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului.

Prof. Drd. Cătălin-Iulian Drăgan, membru în comisia de organizare județeană a Olimpiadei Naționale de Religie, cultul ortodox

https://basilica.ro/liceenii-de-zece-la-olimpiada-nationala-de-religie-au-fost-premiati/

https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/premierea-elevilor-participanti-la-olimpiada-nationala-de-religie-la-arad-180124.html