Încheierea Săptămânii Duhovnicești în Parohia Cintei

În Duminica a V-a din Postul Mare, a avut loc încheierea celei de a XX-a Ediții a Săptămânii Duhovnicești în Parohia Cintei prin săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești de către Înaltpreasfințitul Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care în cuvântul adresat credincioșilor a arătat că omul este chemat la rugăciune și Post pentru a-L aștepta pe Hristos cel ce înviază pentru noi și a noastră mântuire. Totodată ierarhul a subliniat importanța evenimentului duhovnicesc din Parohie.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de absolvenți ai Facultății de Teologie din Arad, îndrumați de Dl. Profesori Geoldeș Veniamin și Cătălin Vand.

Pe lângă Ierarhul locului la Săptămâna Duhovnicească a participat la Vecernia cu priveghere de Joi seara ( 30 martie) și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Preasfinția Sa a vorbit în cuvântul de învățătură despre importanța Săptămânii Duhovnicești și despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii și despre valoarea femeii în viața Bisericii și istoria lumii.

Răspunsurile la acest eveniment au fost date de Grupul Psaltic Sfântul Ioan Damaschin din Arad care la final a susținut și un concert de cântări religioase caracteristice Postului Mare.

Săptămâna Duhovnicească a fost deschisă Duminică 26 martie, a IV-a din Postul Mare la Sfânta Liturghie de către Preacuviosul Arhimandrit Dr. Teofan Mada, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Aradului care în cuvântul de învățătură a subliniat popasurile duhovnicești ale Postului Mare, începând de la moștenirea dreptei credințe prin rugăciune, asumarea Crucii, urcușul pe scara virtuților și pocăința desăvârșită.

În celelalte seri din Săptămâna Duhovnicească au mai participat următorii invitați: Luni 27.03 la Vecernia unită cu Pavecernița Mică,Preacucernicul Părinte Cosma Cristian, Parohia Sintea Mică, Protopopiatul Arad, care a vorbit oamenilor despre Boală șu suferință ca și consecință a păcatului; Marți 28.03. la Vecernie, Preacucernicul Părinte Pamfiloiu Liviu, Parohia Caporal Alexa, Protopopiatul Arad, a vorbit despre, sacru și secularizare în lumea de astăzi; Miercuri 29.03. la Denia Canonului Mare, Protopop Pensionar Botea Alexandru, Preacucernicul Părinte Romică Confideratu, Parohia Zărand. Cuvântul de învățătură rostit de Protopopul Botea Alexandru a fost intitulat ,, Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul în viața credincioșilor; Vineri 31.03. la Denia Acatistului Bunei Vestiri, Preacucernicul Părinte Vidican Marius, Parohia Battonya din Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria. Cuvântul de învățătură a fost intitulat ,, Rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii,, Sâmbătă 01.04. la Slujba Vecerniei, Preacucernicul Părinte Viorel Albiș, Parohia Chișineu Criș II. Cuvântul de învățătură a fost intitulat: ,, Spovedanie și duhovnicie în primirea Sfintei Euharistii.

Ediția a XX-a a Săptămânii Duhovnicești s-a derulat în contextul anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și anul omagial al imnografilor și cântăreților bisericești. Toți invitații care au participat la această ediție pe lângă cuvintele de învățătură au subliniat și importanța pastorală și misionară a anului comemorativ.

Concluzionând Săptămâna Duhovnicească, Părintele paroh dr. Nicu Breda a arătat că rolul acestui eveniment pastoral-misionar și cultural este de a cultiva valorile morale primite de la înaintași și transmise generațiilor următoare spre propășirea comunității și asigurarea continuității în vederea mântuirii oamenilor și consolidarea dreptei credințe în acest loc binecuvântat de Dumnezeu.

Breda Mircea