Ziua mondială a artei se sărbătorește anual pe 15 aprilie, zi care amintește de nașterea pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452, considerat un simbol al liberei exprimări și un vizionar în lumea artelor.
Arta se prezintă în multe forme care sunt înțelese în mod deplin în special de persoanele cu o sensibilitate aparte. În Grecia antică au fost stabilite 6 forme ale artei: arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul. Acestora li s-a adăugat în 1911 cinematografia, considerată cea de a șaptea artă.
Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic, Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012, conform Agerpres.
Asociația internațională de Artă a fost formată în anul 1952, la inițiativa a 23 de guverne și 48 de asociații din 19 țări s-a hotărât constituirea ei. În 1954 a avut loc prima Adunare Generală la Veneția în care s-au stabilit obiectivele si structura organizației. Uniunea artiștilor Plastici din România este membră a Asociației Internaționale de Artă.
Ziua Mondială a Artei a fost serbată în pandemia de coronavirus printr-o dezbatere online, în 2020. Anul următor, a fost celebrată printr-o serie de evenimente şi activităţi respectând regulile sanitare impuse de pandemie şi desfăşurate fie cu public, fie online, în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor. În 2022, după ridicarea restricțiilor, oamenii au putut reveni la teatru, cinematograf, muzeu sau în galeriile de artă.
Sursă foto: Arhiva Basilica.ro
https://basilica.ro/pe-15-aprilie-este-serbata-ziua-mondiala-a-artei/