Cerc Pastoral-Misionar la Paraclisul arhiepiscopal ,,Sfântul Apostol Andrei” din incinta Clinicii ,,Laser System“ Vladimirescu

Duminică,  14 mai  2023, biserica Paraclisul arhiepiscopal ,,Sfântul  Apostol  Andrei” din incinta  Clinicii ,,Laser System“ Vladimirescu a fost gazda întrunirii preoților din Cercul Preoțesc nr. 6 Vladimirescu, coordonat  din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de Părintele Mândra Dan Dorin, preot paroh la Parohia Fântânele.

La această întâlnire au participat, alături de părintele coordonator de cerc, următorii părinți, membrii ai acestui Cerc pastoral-misionar: Pr. Florea Gomboș de la Parohia Livada, Pr. Teodor Mureșan de la Parohia Cicir, Pr. Prof. Dr. Adrian Murg de la Parohia Horia, Pr. Prof Codin Șimonca-Oprița de la Parohia Vladimirescu I, Pr. Prof. Călin-Dan Teuca, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad și preot la Parohia Sânleani, Pr. Bogdan Oneț de la Parohia Mândruloc și Pr. Bogdan-Ioan Tod, Inspector Resurse Umane la Centrul Eparhial și preot slujitor la acest Paraclis arhiepiscopal.

În contextul anului omagial declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința sa de lucru din 16 decembrie 2021,  drept ,, Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română  “ la această întâlnire au fost susținute două referate, conform programei stabilite.

Părintele Profesor Adrian Murg, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” și preot Paroh la Parohia Horia a susținut referatul cu tema ,,Parohia, familia și peroanele vârstnice în care a subliniat  faptul că fiecare comunitate creștină, începând cu cea parohială, trebuie să considere pastorația persoanelor  în vârstă ca parte integrantă a activității sale, astfel încât vârstnicii înșiși să se simtă implicați în această activitate.

Al doilea referat cu titlul ,, Preotul și pastorația persoanelor vârstnice în îngrijirea paleativă” a fost susținut de Părintele Bogdan-Ioan Tod, care de asemenea a subliniat faptul că prezența preotului la patul bolnavului nu este doar o simplă vizită. Elementul fundamental îl reprezintă aducerea lui Hristos acolo, în locul de suferință, prin administrarea Sfintelor Taine, în special prin Sfintele Taine ale Mărturisirii, Euharistiei și Maslului.

La finalul discuțiilor,  Părintele Bogdan-Ioan Tod a mulțumit preoților care au participat la această întrunire.

Pr. Dan Dorin Mândra

Parohia Fântânele