Conferință Națională dedicată împlinirii a 160 de ani de la înființarea Asociației Naționale Arădene pentru Cultura Poporului Român (1863-2023)

În zilele de 18-19 mai a.c. (2023), în orașul Arad s-a desfășurat Conferința Națională „Administrație românească arădeană” ASTRA Arădeană – 160 de ani – Ediția a XVI-a. Evenimentul a constat din lansări și prezentări de carte, vernisarea a două expoziții foto-documentare, precum și dintr-o sesiune festivă.

Manifestarea a deputat în dimineața zilei de 18 mai printr-o ceremonie de depunere de coroane de flori la Crucea Martirilor Unirii 1918-1919 din Parcul Eminescu, cu ocazia împlinirii a 104 ani de la instaurarea administrației românești în orașul Arad. A urmat apoi vernisarea a două expoziții foto-documentare și lansarea și prezentarea a nu mai puțin de 17 cărți și reviste de specialitate, cu o vastă tematică istoriografică.

Ziua de vineri, 19 mai 2023 a debutat la ora 9:00, printr-o sesiune festivă, care a avut loc în Sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad. Seria alocuțiunilor în plen a fost deschisă de IPS Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului. În alocuțiunea rostită Înaltpreasfinția Sa a subliniat rolul decisiv al Bisericii în păstrarea și promovarea identității naționale a românilor din spațiul Transilvaniei, susținerea luptei pentru unitate, dar și pentru cultivarea poporului, lucruri pe care trebuie să le reafirmăm cu tărie mai ales în contextul mediatic actual, în care rolul Bisericii este minimalizat și chiar denigrat.

În continuare au luat cuvântul invitații din prezidiu, festivitatea fiind moderată de Dr. Doru Sinaci, Subprefect al Județului Arad. Tot în cadrul festivității i-a fost conferit Ordinul „ASTRA Arădeană”, Domnului Academician Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan. În alocuțiunea rostită domnia sa a evidențiat rolul a patru instituții, numite metaforic „evangheliști”, în susținerea și promovarea identității românești din părțile Aradului: Episcopia/Arhiepiscopia Aradului (1706), Preparandia arădeană (1812), ASTRA arădeană (1863) și Banca „Victoria” (1886). Aceste instituții au dat românilor elitele intelectuale, care s-au angajat în amplul proces de emancipare națională a cărui finalitate a fost actul de la 1 Decembrie 1918. Cu acest prilej a fost lansată și cartea Asociația Națională Arădeană pentru Cultura Poporului Român, scrisă de acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan, ediția de față fiind cea de a treia, într-o formă revizuită și adăugită, dar și într-o prezentare grafică pe măsură.

Au urmat lucrările conferinței desfășurate pe opt secții în cadrul cărora istorici și cercetători și-au prezentat contribuțiile cercetărilor din diverse domenii ale istorie.

Evenimentul a fost organizat de către Instituția Prefectului – Județul Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Arhiepiscopia Aradului, Centru Cultural Județean Arad, Centru Municipal de Cultură Arad, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad, Compleul Muzeal Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Arad, Asociația „ASTRA Arădeană – 1863”, Asociația „Ștefan Cicio-Pop” Arad, Centrul de Studii de Istorie și Teorie Literară „Ioan Slavici” Arad.

Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang