La hramul Catedralei Patriarhale va fi premierea Concursului Național Catehetic 2023

Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” a ajuns la final.

Premierea proiectelor câştigătoare va avea loc duminică la hramul istoric al Catedralei Patriarhale.

Concursul, aflat la a 15-a ediție, a fost organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației.

Tema concursului a fost aleasă în contextul proclamării anului 2023, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal al Biroului pentru cateheză parohială şi lucrul cu tinerii din cadrul Sectorului teologic-educaţional, a vorbit despre valoarea adusă de proiect.

„Învăţătura de credinţă nu înseamnă un simplu transfer de la o generaţie la alta, ci înseamnă experienţa acelui conţinut de credinţă în contextul comunităţii proprii. Nu poţi transfera, cultiva nişte valori în inima generaţiei tinere dacă nu există un set de activităţi sau un accent pus pe implicarea lui în viaţa celuilalt. În cazul de faţă, în viaţa celor în vârstă care suferă foarte mult de singurătate, poate că sunt uitaţi, neglijaţi”.

„Copiii au relaţii speciale cu bunicii şi cu cei în vârstă. Relaţia dintre bunic şi copil este extraordinară, deoarece capetele vârstelor se ating, modul în care reuşesc să comunice. Mulţi bunici îi introduc pe copii lui Dumnezeu”.

„Anul acesta am punctat creativitatea cu privire la modul în care conducătorul grupului catehetic a reuşit să-i mobilizeze şi pe alţi actori din comunitate, precum centre de bătrâni cooptate şi devenite partenere în proiect”, a declarat Pr. Mihai Pavel.

Competiţia s-a adresat copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și în diaspora românească, înscrise în Programul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini.

Foto credit: arhiva Basilica.ro

https://basilica.ro/la-hramul-catedralei-patriarhale-va-fi-premierea-concursului-national-catehetic-2023/